Total Quality Management Questions and Answers – Quality Statements

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Quality Statements”.

1. Which among the following is not an element of quality statements?
a) Vision Statement
b) Mission Statement
c) Quality Policy Statement
d) Submission Statement
View Answer

Answer: d
Explanation: Vision Statement, Mission Statement, and Quality Policy Statement are elements of Quality Statements. It is important for an effective leader to communicate the vision and mission of the organization to its employees.

2. The aspiration of the company in a short declaration is called the ________
a) Vision Statement
b) Mission Statement
c) Quality Policy Statement
d) Submission Statement
View Answer

Answer: a
Explanation: The aspiration of the company in a short declaration is called the vision statement. It tells about the goals of the company targeted by the company in the near future. It may be ideal in nature but the company tries to achieve it.

3. The declaration which lists the functions of an organization and mentions about the purpose of its employees, customers, and suppliers is called the _________
a) Customer Statement
b) Mission Statement
c) Supplier Statement
d) Employee Statement
View Answer

Answer: b
Explanation: The declaration which lists the functions of an organization and mentions the purpose of its employees, customers, and suppliers is called the Mission Statement. It tells about the way the company is planning its workforce involvement, supplier relationship, and to attain customer satisfaction.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The guide for the organization as to how the organization would provide products and services to its customers is called the _________
a) Quality Policy Statement
b) Product and Service Statement
c) Product Statement
d) Service Statement
View Answer

Answer: a
Explanation: The guide for the organization as to how the organization would provide products and services to its customers is called the Quality Policy Statement. It tells about the quality goals set up by the organization and its delivery pathway.

5. The quality policy should be written by the CEO and feedback from its employees is needed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The quality policy should be written by the CEO and feedback from its employees is needed. It is used as a guide by the managers to plan their actions. The quality policy is a guide for everyone in the organization describing the pathway in which the organization will deliver its products and services.
Take Total Quality Management Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. The quality policy is approved by the __________
a) Quality Improvement Team
b) Quality Council
c) Quality Control Team
d) Quality Assurance Team
View Answer

Answer: b
Explanation: The quality policy is approved by the Quality Council. It is an important requirement of the ISO 9000 quality systems, the international standard for quality assurance. The quality policy is a guide for everyone in the organization describing the pathway in which the organization will deliver its products and services.

7. Which of the following is not a key element of a Mission Statement?
a) Obligation to Stakeholders
b) Scope of the Business
c) View of the Future
d) Quality Policy
View Answer

Answer: d
Explanation: Obligation to Stakeholders, Scope of the Business, Sources of competitive advantage, and View of the Future are the key elements of a Mission Statement. Quality Policy of the organization is declared in the Quality Policy Statement.
advertisement

8. Vision Statement must remain intact even if the market changes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Vision Statement must remain intact even if the market changes. It represents the core values the organization would like to have in the future. It describes what the organization represents and not just what it does.

9. Vision Statement talks about the _______ future of the company and Mission Statement talks about the organization’s ______ leading to the future.
a) Long term, Present
b) Short term, Future
c) Long term, Future
d) Short term, Present
View Answer

Answer: a
Explanation: Vision Statement talks about the long term future of the company even though expecting marketing changes. It represents the organization. The Mission Statement talks about the present leading to the future and represents the functions of an organization.
advertisement

10. The ______ and _______ can be together used in daily decision making.
a) Vision Statement, Decision Statement
b) Mission Statement, Decision Statement
c) Vision Statement, Mission Statement
d) Decision Statement, Progress Statement
View Answer

Answer: c
Explanation: The Vision Statement and Mission Statement can be together used in daily decision making. The organization’s core values need to be followed on a daily basis. It cannot derail itself from what its functions are and what it represents.

11. An organization gave a declaration on its opening on 16th June 2019 that it wants ‘To eradicate poverty by 2025’. Which quality statement is it referring to?
a) Vision Statement
b) Mission Statement
c) Quality Policy Statement
d) Submission Statement
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘To eradicate poverty by 2025’ is the organization’s vision statement. It represents the purpose of the existence of the organization in the first place. But it doesn’t describe the way in which it will achieve it, hence, it is not a Mission Statement. Also, the vision is to eradicate poverty by 2025.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.