Total Quality Management Questions and Answers – Quality Gurus – Deming

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Quality Gurus – Deming”.

1. Who among the following is not an American Quality Guru?
a) Crosby
b) Ishikawa
c) Juran
d) Deming
View Answer

Answer: b
Explanation: Crosby, Juran, and Deming are Quality Gurus from America. Ishikawa is from Japan and is famous for his development of quality initiatives. He is famous for quality circle development and Ishikawa diagram.

2. Which of the following is not a contribution made by Deming?
a) Deming’s 14 points
b) System of Profound Knowledge
c) Deming Cycle
d) Taguchi Loss Function
View Answer

Answer: d
Explanation: Deming’s 14 points, System of Profound Knowledge, Deming Cycle, and Seven Deadly Diseases of Management was Deming’s contribution. Taguchi Loss Function was developed by the Japanese Quality Guru Taguchi.

3. According to Deming’s 14 points, which of the following is the meaning of ‘Adopt the new philosophy’?
a) To adopt the new philosophy that was displayed in the newspaper
b) To hire new philosophy for the company
c) To be aware of new challenges, responsibilities and to adopt them
d) To sell old philosophy and start a new philosophy
View Answer

Answer: c
Explanation: The management must be aware of new challenges and actively respond to them. The leadership for change must be taken. As a result of this, new responsibilities will be assigned to everyone.
advertisement
advertisement

4. According to Deming’s 14 points, which of the following is the meaning of ‘Cease dependence on inspection to achieve quality’?
a) Eliminate the need for inspection on a mass basis
b) Inspection is not good for the product
c) Inspection is independent
d) Inspection cannot bring quality in products
View Answer

Answer: a
Explanation: The need for inspection on a mass basis must be eliminated. We need to develop quality products in the first place. This is the meaning of Deming’s point – Cease dependence on inspection to achieve quality.

5. Which of the following does not belong to Deming’s 14 points on route to quality?
a) Create constancy of purpose towards improvement of product and services
b) Adopt the new philosophy
c) Cease dependence on inspection to achieve quality
d) Start the practice of awarding business on the basis of price tag
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Deming’s 14 points, we should end the practice of awarding business on the basis of the price tag. Instead, we should minimize the total cost. We should move towards the concept of a single supplier for our item based on loyalty and trust.

6. Which of the following does not belong to Deming’s 14 points on route to quality?
a) End the practice of awarding business on the basis of the price tag
b) Improve constantly and forever the system of product and service
c) End the concept of training
d) Institute leadership
View Answer

Answer: c
Explanation: Institute training on the job is one of Deming’s 14 points on route to quality. Training will enable the employees to know about the proper functioning of the organization. It will also help the employees to try out their creative ideas but well within the rules followed by the organization.

7. ‘Drive out fear’ is one of Deming’s 14 points on route to quality.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: For a company to work effectively there shouldn’t exist any fear within its employees. This will lead to an unhealthy working atmosphere. If fear exists, employees having creative ideas are prevented from proposing their ideas to their seniors. In addition to this, employees don’t work to their full potential.
advertisement

8. ‘Creation of barriers between departments’ is one of Deming’s 14 points on route to quality.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Break down of barriers between departments is one of Deming’s 14 points on route to quality. The research, design, production, and sales team must work together cohesively. The idea of working together will help foresee problems and develop techniques to tackle them.

9. What is the other name of Deming’s cycle?
a) PDCA
b) ADCA
c) MDCA
d) SDCA
View Answer

Answer: a
Explanation: The other name of Deming’s cycle is the PDCA cycle or the PDSA cycle. PDCA cycle means Plan, Do, Check, and Act. PDSA cycle means Plan, Do, Study, and Act. Deming’s cycle is a continuous quality improvement model.
advertisement

10. Which of the following does not belong to ‘Seven Deadly Diseases of Management’?
a) Lack of constancy of purpose
b) Emphasis on short term profits
c) Reliance on performance appraisals and profits
d) Immobility of top management
View Answer

Answer: d
Explanation: The mobility of top management belongs to the ‘Seven Deadly Diseases of Management’. If the top management itself is unstable and moves to different companies then the progress of the company is prevented. It takes time to build a long term relationship.

11. Which of the following does not belong to ‘Seven Deadly Diseases of Management’?
a) Reliance on financial figures
b) Excessive medical costs
c) Excessive legal costs
d) Absence of reliance on financial figures
View Answer

Answer: d
Explanation: The concept of running a company on visible figures alone is considered to be one of the ‘Seven Deadly Diseases of Management’. Although there is a payroll to meet, suppliers to pay, taxes to pay, and so on, the determination of happy customers takes time and the results are apparent after some time.

12. What do you mean by ‘System of Profound Knowledge’ described by Deming?
a) Management by positive co-operation
b) Management by negative co-operation
c) Management by unstable co-operation
d) Management by pessimistic co-operation
View Answer

Answer: a
Explanation: The system of profound knowledge is described by Deming. It means management by positive co-operation. There are four key elements of the system of profound knowledge. They are Appreciation for a system, Knowledge of statistical theory, Theory of knowledge, and Knowledge of Psychology.

13. Which of the following is not a key element of the ‘System of Profound Knowledge’?
a) Hatred for a system
b) Knowledge of statistical theory
c) Theory of knowledge
d) Knowledge of Psychology
View Answer

Answer: a
Explanation: The appreciation for a system is one of the key elements of the ‘System of Profound Knowledge’. There is a need for managers to understand the relationships between functions and activities. The long term aim for everyone is to win – employees, shareholders, customers, suppliers and the environment.

14. According to Deming’s 14 points, the barrier to the pride of workmanship should be ______
a) Removed
b) Promoted
c) Established
d) Encouraged
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Deming’s 14 points, the barrier to the pride of workmanship should be removed. For example, the concept of annual or merit rating must be abolished. If management by objectives exists, it should be stopped.

15. According to Deming’s 14 points, the vigorous program of education and self – improvement must be ________
a) Instituted
b) Removed
c) Discouraged
d) Demoted
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Deming’s 14 points, the vigorous program of education and self – improvement must be instituted. This will help the employees judge themselves and improve on their own without any management pressure. The employees will gain confidence and the working atmosphere will be healthy.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.