Total Quality Management Questions and Answers – Performance Measures – Quality Awards

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Performance Measures – Quality Awards”.

1. Which organization gives the Rajiv Gandhi National Quality Award?
a) BIS
b) SEBI
c) IRDAI
d) PFRDA
View Answer

Answer: a
Explanation: The Rajiv Gandhi National Quality Award is given by BIS. BIS stands for the Bureau of Indian Standards.

2. Which of the following is not a criterion included in awarding the Malcolm Baldrige National Quality Award?
a) Leadership
b) Strategic Planning
c) Customer and Market Focus
d) Benchmarking
View Answer

Answer: d
Explanation: Leadership, Strategic Planning, and Customer and market focus are some of the criteria included in the Malcolm Baldrige National Quality Award. It was established in the year 1987.

3. Which of the following is not a factor included in awarding the Malcolm Baldrige National Quality Award?
a) Information and Analysis
b) Human Resource Focus
c) Process Management
d) Poka Yoke
View Answer

Answer: d
Explanation: Information and analysis, human resource focus, and process management are some of the criteria included in the Malcolm Baldrige National Quality Award. It is intended for organizations that demonstrate quality excellence and establish best practice standards.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Business results in one of the criteria in awarding the Malcolm Baldrige National Quality Award.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Business results in one of the criteria in awarding the Malcolm Baldrige National Quality Award. Malcolm Baldrige National Quality Award was established in the year 1987.

5. Which country gives The Deming Prize?
a) U.S.A.
b) India
c) Japan
d) South Africa
View Answer

Answer: c
Explanation: The Deming Prize is given by Japan. It is sponsored by Japanese Union of Scientists and Engineers. It was first awarded in 1951.

6. Deming Prize is named after William Deming.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Deming Prize is named after William Deming. The Japanese consider him an important quality guru and named the award after him.

7. In which year was Deming Prize first open for foreign companies?
a) 1950
b) 1960
c) 1984
d) 2000
View Answer

Answer: c
Explanation: The Deming Prize was first open for foreign companies in 1984. Florida Power & Light was the first U.S. Company to receive the award in 1989.
advertisement

8. Which of the following is not an example of an International Quality Award?
a) Oscars
b) The Deming Prize
c) The European Quality Award
d) Asia-Pacific Area Golden Quality Award
View Answer

Answer: a
Explanation: The Deming Prize, the European Quality Award, and Asia-Pacific Area Golden Quality Award are examples of International Quality Awards. Quality awards are given to acknowledge organizations that demonstrate quality excellence and establish best practice standards.

9. Which of the following is not an example of a National Quality Award?
a) Malcolm Baldrige Award
b) UK Excellence Award
c) Golden Peacock Awards
d) The Deming Prize
View Answer

Answer: d
Explanation: Malcolm Baldrige Award, UK Excellence Award, and Golden Peacock Awards are examples of National Quality Awards. The Deming Prize is an example of the International Quality Award.
advertisement

10. At which level is the Rajiv Gandhi Quality award given?
a) National
b) Regional
c) Trade or professional bodies
d) By other companies
View Answer

Answer: a
Explanation: The Rajiv Gandhi Quality award is given at the National Level. It was named after Rajiv Gandhi, the former Prime Minister of India. It was first awarded in 1992.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.