Total Quality Management Questions and Answers – Problem Solving Tools – Taguchi Loss Function

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Problem Solving Tools – Taguchi Loss Function ”.

1. Taguchi methods aim at improving the quality of manufactured goods.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Taguchi methods aim at improving the quality of manufactured goods. They are statistical methods developed majorly by Genichi Taguchi.

2. The quality loss function is given by L(x) = k(x-N)2. What does ‘k’ stand for?
a) Tolerance
b) Quality loss coefficient
c) Nominal value of given product
d) Quality characteristic of selected product
View Answer

Answer: b
Explanation: The constant of proportionality ‘k’ is also known as quality loss coefficient. The quality loss function is a quadratic equation given by Taguchi.

3. Which among the following is the correct formula for evaluating the quality loss coefficient ‘k’?
a) k=c+d
b) k=c/d
c) k=c/d2
d) k=c-d
View Answer

Answer: c
Explanation: k=c/d2 represents the correct formula for evaluating the quality loss coefficient ‘k’. Here, c=loss associated with the specification limit and d=deviation of the specification from the targeted value.
advertisement
advertisement

4. If the specifications of a product are 10±3 for a particular quality characteristic and the average repair cost is ₹200, what is the value of the quality loss coefficient?
a) 20.23
b) 22.23
c) 24.23
d) 26.23
View Answer

Answer: b
Explanation: Here, d=3, and c=₹200. So, putting the respective values of ‘d’ and ‘c’ in the formula k=c/d2 we get k = 22.23. Here, k=quality loss coefficient, c=loss associated with the specification limit and d=deviation of the specification from the targeted value.

5. In the case of smaller-the-better characteristics, what is the value of ideal target (N)?
a) 0
b) 50
c) 100
d) 200
View Answer

Answer: a
Explanation: In the case of smaller-the-better characteristics, the value of ideal target (N) is 0. It is a special case often used in manufacturing of products.

6. The quality loss function is given by L(x) = k(x-N)2. What does ‘N’ stand for?
a) Tolerance
b) Quality loss coefficient
c) Nominal value of given product
d) Quality characteristic of selected product
View Answer

Answer: c
Explanation: In the quality loss function, ‘N’ represents the nominal value of given product. For example, if the specification of a product is 10±3 mm then 10 mm is the nominal value of the given product.

7. Traditional approach focuses on specification limits and Taguchi’s approach focuses on target value.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Traditional approach focuses on specification limits and Taguchi’s approach focuses on target value. In traditional approach, a product falling within the given specification limits is considered as a good product. In Taguchi’s approach, a product deviating from the target value will incur loss.
advertisement

8. Which parameter represents the slope of quality loss function?
a) Tolerance
b) Quality loss coefficient
c) Nominal value of given product
d) Quality characteristic of selected product
View Answer

Answer: b
Explanation: The quality loss function is given by L(x) = k(x-N)2. The slope of quality loss function is given by quality loss coefficient. It can be determined by the relation k=c/d2.

9. Which among the following does not fit into the category of loss described by Taguchi?
a) Failure to function
b) Maintenance and repair cost
c) Customer dissatisfaction
d) Employee lay-off
View Answer

Answer: d
Explanation: Failure to function, maintenance and repair cost, customer dissatisfaction are the various types of loss described by Taguchi. According to Taguchi, quality is “the loss imparted by the product to the society from the time product is shipped”.
advertisement

10. If tolerance is ±0.25 mm and the quality loss coefficient is 2520, then which of the following represents the quality loss function?
a) L=2520*(0.25)2
b) L=2520*0.25
c) L=2520/0.25
d) L=2520-0.25
View Answer

Answer: a
Explanation: If tolerance is ±0.25 mm and the quality loss coefficient is 2520, then the quality loss function is represented by L=2520*(0.25)2. It is a quadratic relation.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.