Total Quality Management Questions and Answers – Basic Concepts of Six Sigma

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basic Concepts of Six Sigma”.

1. Who is considered to be the father of Six Sigma?
a) Bill Smith
b) Deming
c) Crosby
d) Taguchi
View Answer

Answer: a
Explanation: Bill Smith is considered the father of Six Sigma. He was an engineer at Motorola. Motorola was one amongst the first company to win the Malcolm Baldrige National Quality Award.

2. The process of Six Sigma allows only 3.4 defects per million opportunities.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Six Sigma allows only 3.4 defects per million opportunities. Major companies like Motorola and General Electric have successfully implemented Six Sigma.

3. DPMO stands for ______
a) Defects per meter opportunities
b) Defects per million opportunities
c) Defects per month of opportunities
d) Defects per millimeter of opportunities
View Answer

Answer: b
Explanation: DPMO stands for defects per million opportunities. The objective of Six Sigma is to approach zero defects and allows only 3.4 defects per million opportunities.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not an advantage of using Six Sigma?
a) Process improvement
b) Product improvement
c) Defect reduction
d) A decrease in customer satisfaction
View Answer

Answer: d
Explanation: Process improvement and product improvement are the direct benefits of incorporating Six Sigma. This leads to a reduction in defects and improves customer satisfaction.

5. The combination of Six Sigma and lean manufacturing is known as ______
a) Lean Sigma
b) Lean Two Sigma
c) Lean Six Sigma
d) Lean Three Sigma
View Answer

Answer: c
Explanation: The combination of Six Sigma and lean manufacturing is known as Lean Six Sigma. It is a combination of two continuous improvement methods.

6. What is the percentage accuracy in the six sigma process?
a) 99.8%
b) 99.1%
c) 99.05%
d) 99.99966%
View Answer

Answer: d
Explanation: The percentage accuracy in the six sigma process is 99.99966%. The six sigma process allows only 3.4 defects per million opportunities.

7. In which among the following is the Six Sigma process not applicable?
a) Healthcare
b) Business administration
c) Selecting the best employee of the year
d) Supply Chain
View Answer

Answer: c
Explanation: The six sigma process is applicable in healthcare, business administration, supply chain and in many other industrial sectors. The process of six sigma was pioneered by Bill Smith.
advertisement

8. Which of the following is not a six sigma belt level ranking?
a) Yellow Belt
b) Pink Belt
c) Green Belt
d) Black Belt
View Answer

Answer: b
Explanation: The Yellow Belt, Green Belt, and Black Belt are different six sigma belt level rankings. The Master Black Belt is also a six sigma belt level ranking.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

advertisement

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.