Total Quality Management Questions and Answers – Performance Appraisal

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Performance Appraisal”.

1. The systematic process of assessing an employee’s job performance is known as _________
a) Performance Criteria
b) Performance Appraisal
c) Bonus
d) Discount
View Answer

Answer: b
Explanation: The systematic process of assessing an employee’s job performance is known as Performance Appraisal. The criteria of evaluation is the projects on which the employee worked and the contribution towards the organization.

2. Performance Appraisal is also known as _________ or __________
a) Performance review, Annual review
b) Performance review, Loss review
c) Loss review, Annual review
d) Discount review, Loss review
View Answer

Answer: a
Explanation: Performance Appraisal is also known as Performance review or Annual review. It is the process of evaluation of an employee’s performance and his/her contribution towards the organization.

3. Which of the following is not an advantage of the performance appraisal system?
a) Managers can assign the right job to the right employee based on his/her skills
b) Employees can assess their performance
c) Employees can compare their performance with fellow colleagues
d) Employees feel demotivated after assessing their performance
View Answer

Answer: d
Explanation: There are many advantages of the performance appraisal system. Managers can assign the right job to the right employee based on his/her skills. Employees can assess their performance and employees can compare their performance with fellow colleagues.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a performance appraisal factor?
a) Attendance
b) Attitude
c) Quality of work
d) Number of social media handles
View Answer

Answer: d
Explanation: Attendance, attitude, and quality of work are some of the performance appraisal factors. Some of the other performance appraisal factors are efficiency and amount of work.

5. Which of the following is not a physical or objective performance appraisal factor?
a) Attendance
b) Amount of work
c) Efficiency
d) Friendliness
View Answer

Answer: d
Explanation: Attendance, amount of work, and efficiency are some of the physical or objective performance appraisal factors. It can be easily maintained by the Human Resource Development manager.

6. Which of the following is not a subjective performance appraisal factor?
a) Attitude
b) Behavior
c) Amount of work
d) Friendliness
View Answer

Answer: c
Explanation: Attitude, behavior, and friendliness are some of the subjective performance appraisal factors. It is difficult to determine. But for proper evaluation of an employee’s performance, both subjective and physical factors are essential.

7. Measuring actual performance and comparing actual performance with standards is one of the techniques of performance appraisal in an organization.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Measuring actual performance and comparing actual performance with standards is one of the techniques of performance appraisal. Performance standards are pre-determined and communicated to the employees.
advertisement

8. Performance appraisal in an organization is a basis for promotion, transfer or demotion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Performance appraisal in an organization is a basis for promotion, transfer or demotion. It helps in evaluating an individual’s capabilities and lets the organization plan a training session if necessary to improve the skills of the employee.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

advertisement

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.