Total Quality Management Questions and Answers – Supplier Relationship Development

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Supplier Relationship Development”.

1. Maintaining and improving the growth of the customer-supplier relationship is known as _________
a) Relationship Development
b) Customer Development
c) Supplier Development
d) Customer Satisfaction
View Answer

Answer: a
Explanation: Maintaining and improving the growth of the customer-supplier relationship is known as relationship development. Relationship development is crucial for proper establishment of customer-supplier relationships.

2. Which of the following is not a phase of quality inspection?
a) 100% inspection
b) Sampling inspection
c) 99% inspection
d) Inspection audit
View Answer

Answer: c
Explanation: 100% inspection, sampling inspection, and inspection audit are the different phases of quality inspection. In addition to this, identity check is the fourth phase of quality inspection.

3. In 100% inspection phase, _______ are inspected.
a) All the items
b) Some of the items
c) Most of the items
d) 99% of the items
View Answer

Answer: a
Explanation: In 100% inspection phase, all the items that are delivered by the supplier to the customer is inspected. 100% inspection is one of the four phases of quality inspection.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Successful inspection during 100% inspection phase may make the customer switch to sampling inspection during the next round of delivery from the supplier.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Successful inspection during 100% inspection phase may make the customer switch to sampling inspection during the next round of delivery from the supplier. This is because in 100% inspection all the delivered materials are inspected.

5. Success in sampling inspection may make the customer switch to auditing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Success in sampling inspection may make the customer switch to auditing. Auditing here refers to auditing the supplier’s performance. Sampling inspection and inspection through auditing are the different phases of the quality inspection.

6. At the audit phase, the customer has complete confidence in the supplier and initiates _______
a) 100% inspection
b) Sampling inspection
c) Inspection audit
d) Identity checks
View Answer

Answer: d
Explanation: At the audit phase, the customer has complete confidence in the supplier and initiates identity checks. This reduces the time taken for the conventional inspection process and production runs continuously without any interruptions.

7. Proper training in quality, team work, and other management aspects is necessary for _________
a) Customers
b) Suppliers
c) Customers and suppliers
d) It is not necessary
View Answer

Answer: c
Explanation: Proper training in quality, team work, and other management aspects is necessary for both customers and suppliers. This is because they are interdependent and miscommunications can hinder progress. Hence, proper knowledge is vital for both of them.
advertisement

8. Which of the following is not a form of invitation given to the supplier by the customer?
a) Seminars
b) Workshops
c) Courses
d) Ledger
View Answer

Answer: d
Explanation: Seminars, workshops, courses and exhibition are different ways in which customers invite the suppliers. This forms a part of the training process. It also is a way to establish mutual trust between both of them.

9. Which of the following is not a way of developing partnering relationship between customer and supplier?
a) Inspection
b) Training
c) Team Approach
d) Recognition only
View Answer

Answer: d
Explanation: The partnering relationship between customer and supplier is developed by inspection, training, team approach, and recognition. A firmly established relationship between customer and supplier is essential for the success of any organization.
advertisement

10. Which of the following is incorrect with respect to strengthening customer-supplier relationship?
a) Reward and recognition concept
b) Team meetings should be held at both partners’ workplace
c) Both of them should be trained in quality, team work, and other management concepts
d) Reward and recognition should be abolished
View Answer

Answer: d
Explanation: Team meeting should be held at both partners’ workplace. The concept of reward and recognition is also vital. Both supplier and customer must be trained in quality, team work and other management concepts.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.