Statistical Quality Control Questions and Answers – Management Aspects of Quality Improvement – 1

«
»

This set of Statistical Quality Control Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Management Aspects of Quality Improvement – 1”.

1. In the low level of maturity of any organization, the technique of quality improvement that is used the most is _________
a) acceptance sampling
b) statistical process control
c) design of experiments
d) regression analysis
View Answer

Answer: a
Explanation: In early stage of any organization, the quality knowledge to management is negligible. So acceptance sampling is chosen to get the highest level of it.
advertisement

2. In the Factorial design type of design of experiments, which of these points are used?
a) Controlling noise factors
b) Outgoing inspection
c) Incoming inspection
d) Testing outputs of all possible combination of factor levels
View Answer

Answer: d
Explanation: We cannot control noise factors. In factorial design, factors are varied together, in such a way that all possible combination of factor levels is tested.

3. Factorial design is a _______
a) off-line quality control tool
b) on-Line quality control tool
c) in-process procedure
d) redundancy plan
View Answer

Answer: a
Explanation: Off-line quality control means, quality control before process starts. Factorial design is implemented before process starting, so it is an off-line quality control tool.

4. Control chart is a useful ______
a) manufacturing process
b) process monitoring technique
c) off-line quality control tool
d) part of acceptance sampling techniques
View Answer

Answer: b
Explanation: Control chart is a very useful part of process monitoring tool, as it can only give information if the process is going out of control.

5. Which of these is not a part of feedback control?
a) Engineering control
b) Automatic control
c) Acceptance sampling
d) Routine adjustment
View Answer

Answer: c
Explanation: The process variables are adjusted as needed, to get the output process characteristics on target value. This routine adjustment is called Engineering control or feedback control.
advertisement

6. The highest reduction in the variability from one unit of product to other can be obtained by ______
a) statistical process control
b) acceptance Sampling
c) design of Experiments
d) design of Experiments with automatic control
View Answer

Answer: d
Explanation: Design of experiments gives the highest reduction in variability. When it is combined with automatic components, the variability reduces even more.

7. Quality assurance is related to _____
a) strategic activities to ensure the financial plans
b) set of activities that ensures that the services and product meet the requirements
c) set of activities that ensures that the supplier-customer quality issues are properly resolved
d) set of activities that include inspection and planning
View Answer

Answer: c
Explanation: Quality assurance is the set of activities, that ensure the quality levels of products and services are properly maintained, and the supplier-customer relations are good.

8. “We can rely on mass inspection to control quality.”
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Inspection identifies defects at the instant when the producer has already paid to make them. So we cannot rely on mass inspection as it costs much.

9. Which of the following is not based on Deming’s points?
a) Focus on continuous improvement
b) An ongoing program of education of employees is necessary
c) Reach the slogans and numerical goals for the workplace
d) Elimination of numerical quotas and work standards
View Answer

Answer: c
Explanation: According to Deming, a goal of zero defects is useless, without any plan for the achievement of the goal like this. These slogans are usually counterproductive.
advertisement

10. How many points did Deming give to elaborate methods for quality improvement?
a) 10
b) 12
c) 23
d) 14
View Answer

Answer: d
Explanation: W. Edwards Deming has summarized his philosophy of quality improvement, in the set of several points for management to work on. There are total 14 points in it.

11. Which of these is not the part of Deming’s 7 diseases of Management?
a) Lack of constancy of purpose
b) Emphasis on short-term profits
c) Emphasis on Long term profits
d) Mobility of top management
View Answer

Answer: c
Explanation: Long term profits give higher chances of survival of business. So it is not among the 7 diseases of management.

12. Mobility of top management is described as _______
a) constant improvement of processes
b) management by visible figures alone
c) performance reviews on the basis of short-term performance
d) manager not taking important decisions about business
View Answer

Answer: d
Explanation: Mobility of top management is described as widespread practice of job-hopping; that is manager spending lesser time for the current job, and more time on the next career move of his/her.

13. Lack of constancy of purpose means ________
a) low short term profits
b) low long term profits
c) inferior strategically planning about the continuous improvement
d) lack of investment planning
View Answer

Answer: c
Explanation: Continuous improvement of products, processes, and services to assure quality improvement, is the purpose of any organization. Lack of it is called lack of constancy of purpose.
advertisement

14. PDCA cycle is also termed as PDSA cycle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Shewhart cycle is generally described as PDCA cycle where PDCA stands for Plan-Do-Check-Act. Sometimes, in PDCA cycle, the check step is called Study step.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn