Total Quality Management Questions and Answers – Control Charts for Variables

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ Control Charts for Variables”.

1. ‘Random causes of variations’ in any manufacturing process are inevitable.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘Random causes of variations’ in any manufacturing process are inevitable. They are also known as ‘common causes of variations’ of a manufacturing process. Yet another name is ‘chance causes of variations’.

2. Which of the following is not a factor that affects the occurrence of ‘random causes of variation’ in any manufacturing process?
a) Human variability
b) Minor variations in raw materials
c) Working conditions fluctuations
d) Differences among machines
View Answer

Answer: d
Explanation: Human variability from one operation cycle to another, minor variations in raw materials, and fluctuations in working conditions are some of the factors that affect the occurrence of ‘random causes of variation’. Lack of adequate supervision skills can also be a factor affecting the occurrence of ‘random causes of variation’.

3. ‘Assignment causes of variation’ of any manufacturing process are also known as _______
a) Random causes of variations
b) Common causes of variations
c) Chance causes of variations
d) Special causes of variations
View Answer

Answer: d
Explanation: ‘Assignment causes of variation’ of any manufacturing process are also known as ‘special causes of variations’. The other type of variation in any manufacturing process is known as ‘chance causes of variation’.
advertisement
advertisement

4. ‘Assignment cause of variation’ in any manufacturing process can be easily traced and detected.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘Assignment cause of variation’ in any manufacturing process can be easily traced and detected. Also, they are larger in magnitude. It is important to trace and eliminate them to keep the process statistically in-control.

5. A stable process in any manufacturing process exhibits only ______
a) Assignable causes of variations
b) Special causes of variations
c) Chance cause of variations
d) A stable process cannot be predicted
View Answer

Answer: c
Explanation: A stable process in any manufacturing process exhibits only ‘chance causes of variation’. ‘Random causes of variations’ and ‘common causes of variations’ are other names given to ‘chance causes of variations’.

6. Let the X-axis and Y-axis represent sample numbers and any quality characteristic value respectively. What does the ‘green color data point’ represent?
X-axis and Y-axis representing sample numbers and any quality characteristic value
a) Out-of-control sample value
b) In-control sample value
c) Minimum sample value
d) Mean sample value
View Answer

Answer: a
Explanation: The ‘green color data point’ represents an out-of-control sample value. The control chart is utilized to check whether the process is in-control or not. It is useful in eliminating the ‘assignable causes of variations’ in any manufacturing process.

7. The x̅-charts and R-charts monitor ____ and ____ of any manufacturing process.
a) Precision, accuracy
b) Accuracy, precision
c) Variation, accuracy
d) Precision, variation
View Answer

Answer: b
Explanation: The x̅-charts and R-charts monitor accuracy and precision of any manufacturing process. The s-charts monitor the variation of the manufacturing process.
advertisement

8. The x̅-charts and R-charts are also known as ________ and _______ respectively.
a) average-charts, range-charts
b) median-charts, average-charts
c) range-charts, median-charts
d) median-charts, range-charts
View Answer

Answer: a
Explanation: The x̅-charts and R-charts are also known as average-charts and range-charts respectively. The s-charts are also known as the standard deviation-charts.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

advertisement

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.