Total Quality Management Questions and Answers – TQM Leadership – Quality Council

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “TQM Leadership – Quality Council”.

1. When did the Quality Council of India form?
a) 1993
b) 1997
c) 1998
d) 1999
View Answer

Answer: b
Explanation: The Quality Council of India was formed in 1997 as an autonomous body. It was formed jointly by the Government of India and the Indian industry represented by ASSOCHAM, CII, and FICCI. The chairman of the QCI is appointed by the Prime Minister after a recommendation from the industry is sent to the government.

2. A _______ is a team that provides overall direction for achieving total quality culture.
a) Quality Council
b) Quality Management
c) Quality Chancellor
d) Quality Commissioner
View Answer

Answer: a
Explanation: A Quality Council is a team that provides overall direction for achieving total quality culture. For example, we have the Quality Council of India formed in 1997. Dr. APJ Abdul Kalam assigned a mission for QCI “The National Well Being”.

3. The objective of the Quality Council team is to establish quality in the work culture of the organization.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The objective of the Quality Council team is to establish quality into the work culture of the organization. An organization having a well-organized quality council team is bound to be successful.
advertisement
advertisement

4. Who among the following is not part of a Quality Council team of an organization?
a) CEO
b) Senior managers of functional areas
c) Quality Council coordinator or consultant
d) External customer
View Answer

Answer: d
Explanation: CEO, senior managers of functional areas like design, marketing, production, quality, and quality council coordinators or consultants are part of the Quality Council team of an organization. An external customer receives the quality bound goods or services from the organization.

5. Which of the following is not a method that can be implemented by the Quality Council team to promote quality consciousness in the organization?
a) Seminars
b) Study Tours
c) Training
d) Threatening the workforce to follow the quality policy
View Answer

Answer: d
Explanation: The Quality Council team can promote quality consciousness in the organization by conducting seminars, organizing study tours and providing training. Threatening the workforce brings in fear within the workforce and due to this the working environment becomes submissive.

6. In a production company, the testing and calibration facilities have not been upgraded. What is the duty of the Quality Council team?
a) There is no need to worry to upgrade the existing facilities
b) Immediately plan to upgrade the existing facilities
c) Planning to upgrade the existing facilities is a crime
d) Wait for the existing facilities to fail
View Answer

Answer: b
Explanation: The Quality Council team must immediately plan to upgrade the existing testing and calibration facilities. This will help the company deliver quality products to customers which is their prime duty.

7. To encourage basic and applied R&D in the field of quality and sharing the results with the organization is one of the duties of the Quality Council team.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: To encourage basic and applied R&D in the field of quality and sharing the results with the organization is one of the duties of the Quality Council team. This concept will foster continuous quality improvement within the organization.
advertisement

8. Which of the following is not the responsibility of the Quality Council Coordinator?
a) To develop two-way trust
b) To empower the team
c) To share council expectations with the team
d) To develop one-way trust
View Answer

Answer: d
Explanation: The communication between the Quality Council Coordinator and his/her team is very important. To develop two-way trust, to empower the team, to share council expectation with the team and to brief the council on team progress are the essential responsibilities that the Quality Council Coordinator must perform.

9. Which of the following is not the duty of the Quality Council?
a) To establish the core values and quality statements
b) To end the planning of training and education programs
c) To determine and monitor the cost of poor quality
d) To establish the strategic long – term plan with goals
View Answer

Answer: b
Explanation: To establish the core values and quality statements, to determine and monitor the cost of poor quality and to establish the strategic long – term plan with goals are the important duties of the Quality Council. It should also focus on the planning of education and training programs.
advertisement

10. Which of the following is not the duty of the Quality Council?
a) To perform and monitor the performance measure of each functional area
b) To determine continually those projects that improve the processes affecting customer satisfaction
c) To establish the multi-functional project and departmental teams and monitor their progress
d) To prevent establishing/revising the recognition and reward system periodically
View Answer

Answer: d
Explanation: To perform and monitor the performance measure of each functional area of the organization, to determine continually those projects that improve the processes affecting customer satisfaction and to establish the multi-functional project and departmental teams and monitor their progress are the important duties of the Quality Council. It should also focus on establishing/revising the recognition and reward system periodically.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.