Total Quality Management Questions and Answers – Quality Gurus – Crosby

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Quality Gurus – Crosby”.

1. Which among the following is not a contribution made by Crosby?
a) Quality is Free
b) Quality without Tears
c) Let’s Talk Quality and Leading: The Art of Becoming an Executive
d) Quality Planning and Analysis
View Answer

Answer: d
Explanation: ‘Quality is Free’, ‘Quality without Tears’, ‘Let’s Talk Quality and Leading: The Art of Becoming an Executive’ are contributions made by Crosby. ‘Quality Planning and Analysis is authored by Juran.

2. Which among the following is not a contribution made by Crosby?
a) Four Absolutes of Quality
b) Fourteen Steps for Quality Improvement
c) Quality Vaccine
d) Quality Trilogy
View Answer

Answer: d
Explanation: ‘Four Absolutes of Quality Management’, ‘Fourteen Steps for Quality Improvement’, ‘Crosby’s Quality Vaccine’ are contributions made by Crosby. ‘Quality Trilogy’ is a contribution made by Juran.

3. According to Crosby’s First Absolute of Quality, quality is _______ to requirements, not goodness.
a) Conformance
b) Negligence
c) Carelessness
d) Betrayal
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Crosby’s First Absolute of Quality, quality is conformance to requirements, not goodness. There are four absolutes of quality proposed by Crosby. Crosby was the founder and chairman of the board of Career IV, an executive management consulting firm.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. According to Crosby’s Second Absolute of Quality, quality is achieved by _______not appraisal.
a) Prevention
b) Inspection
c) Suspension
d) Retention
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Crosby’s Second Absolute of Quality, quality is achieved by prevention, not appraisal. There are four absolutes of quality proposed by Crosby. He believed in the concept of zero defects.

5. According to Crosby’s Third Absolute of Quality, quality has a performance standard of ________not acceptable quality levels.
a) Zero defects
b) Five defects
c) Nine defects
d) Two defects
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Crosby’s Third Absolute of Quality, quality has a performance standard of zero defects, not acceptable quality levels. There are four absolutes of quality proposed by Crosby. Crosby founded the Philip Crosby Associates Inc. and Quality College.
Take Total Quality Management Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. According to Crosby’s Fourth Absolute of Quality, the measurement of quality is the price of ______not indexes.
a) Conformance
b) Non-conformance
c) Adherence
d) Performance
View Answer

Answer: b
Explanation: According to Crosby’s Fourth Absolute of Quality, the measurement of quality is the price of non-conformance, not indexes. There are four absolutes of quality proposed by Crosby. Crosby served in the US Navy in the Second World War.

7. According to Crosby’s Quality Vaccine, ‘Integrity’ refers to the need for treating quality seriously throughout the whole business organization from top to bottom. The future of the company will be judged on the performance on quality.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: There are five sections in Crosby’s Quality Vaccine. They are integrity, systems, communications, operations, and policies. Integrity is crucial to attain customer satisfaction. Companies must consider quality seriously as the measurement of quality is the price of non-conformance.
advertisement

8. According to Crosby’s Quality Vaccine, ‘Systems’ refers to the need for maintaining appropriate measures and systems for quality costs, education, quality, performance, review, improvement, and customer satisfaction.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Crosby, there are five sections in Quality Vaccine. They are integrity, systems, communications, operations, and policies. The need of proper ‘Systems’ is crucial to sustain quality in the whole business.

9. Which among the following does not belong to the five sections of Crosby’s Quality Vaccine?
a) Communication
b) Operations
c) Policies
d) Conformance
View Answer

Answer: d
Explanation: Communications, Operations, and Policies are part of Crosby’s Quality Vaccine. The other two sections are Integrity and Systems. According to Crosby, ‘vaccine’ is explained as medicine for management to prevent poor quality.
advertisement

10. According to Crosby’s Fourteen Steps for Quality Improvement, what do you mean by QITs?
a) Quality Injustice Teams
b) Quality Inspection Teams
c) Quality Injection Teams
d) Quality Improvement Teams
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Crosby’s Fourteen Steps for Quality Improvement, QITs refer to Quality Improvement Teams. They are needed for quality improvement process planning and administration. There is a need to establish and ensure management commitment also.

11. Which of the following does not belong to Crosby’s Fourteen Steps for Quality Improvement?
a) Establish quality measurements
b) Establish a zero defect committee and program
c) Hold a zero defects day
d) Create constancy of purpose towards improvement of product and service.
View Answer

Answer: d
Explanation: ‘Establish quality measurements’, ‘Establish a zero defect committee and program’, and ‘Hold a zero defects day’ all belong to Crosby’s Fourteen Steps for Quality Improvement. ‘Create constancy of purpose towards improvement of product and service’ belongs to Deming’s fourteen points on route to quality.

12. According to Crosby’s Fourteen Steps for Quality Improvement, what do you mean by obstacle reporting?
a) To communicate to management about obstacles employees’ face in attaining quality improvement
b) To report about the no of steps employees’ climb on their way to office
c) To write an article on the topic ‘Obstacle’
d) To write an essay on the topic ‘Obstacle’
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Crosby’s Fourteen Steps for Quality Improvement, obstacle reporting means to encourage employees’ to communicate to management about the obstacles they face in attaining quality improvement goals set by the company. It is an important tool to track quality improvement and check progress of the company in achieving the desired quality.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.