Total Quality Management Questions and Answers – Statistics for TQMR – 2

«
»

This set of Total Quality Management Assessment Questions and Answers focuses on “Statistics for TQMR – 2”.

1. Measures of precision are also known as ___________
a) Measures of central tendency
b) Measures of dispersion
c) Measures of accuracy
d) Measures of statistics
View Answer

Answer: b
Explanation: Measures of precision are also known as measures of dispersion. They determine the spread of the observations around the center. Range, mean deviation and standard deviation are the three measures of dispersion.

2. For symmetrical distribution, mean=median=mode.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: For symmetrical distribution, mean=median=mode. For asymmetrical distribution, mode=3*median-2*mean. So, if two parameters are known, the third one can be evaluated.

3. Given for an asymmetrical distribution, median=20, mean=22, what is the mode?
a) 12
b) 14
c) 16
d) 18
View Answer

Answer: c
Explanation: For an asymmetrical distribution, mode=3*median-2*mean. Here, median=20 and mean=22. So, mode = 3(20)-2(22)=60-44=16.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Find the range of the following observations: 1,2,4,7,8,13.
a) 11
b) 12
c) 13
d) 14
View Answer

Answer: b
Explanation: Range is the difference between the highest and lowest observation in a series. Here, the highest observation is 13 and the lowest observation is 1. So, range=13-1=12.

5. What is the mean deviation from the mean of the following observation:9,9,2,3,6,9,4?
a) 2.50
b) 2.62
c) 2.40
d) 2.57
View Answer

Answer: d
Explanation: The mean of the given observation is (9+9+2+3+6+9+4)/7=6. Mean deviation from mean = (|6-9|+|6-9|+|6-2|+|6-3|+|6-6|+|6-9|+|6-4|)/7 = (3+3+4+3+0+3+2)/7=2.57.

6. The square of the standard deviation is variance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The square of the standard deviation is variance. For example, if the variance of a given set of observations is 66.2, the standard deviation would be \(\sqrt{66.2}\)=8.13.

7. The standard deviation is 110 and the mean is 770. What is the coefficient of variation?
a) 15
b) 14.29
c) 13.37
d) 12
View Answer

Answer: b
Explanation: The coefficient of variation is given by (SD/mean)*100. So, the coefficient of variation, in this case, is (110/770)*100 = 14.29.
advertisement

8. If the coefficient of variation of a data set A is 40 and for data set B it is 60, which data set is more consistent?
a) Data set A
b) Data set B
c) Both are equally consistent
d) Neither of them is consistent
View Answer

Answer: a
Explanation: The coefficient of variation represents the variability of a given set of observations. Therefore, the data set with less coefficient of variation is more consistent. Hence, data set A is more consistent compared to data set B.

9. If the variance of the data 2, 4, 5, 6, 8, 17 is 23.33. Then, what is the variance of 4, 8, 10, 12, 16, 34?
a) 40
b) 42.55
c) 46.66
d) 49
View Answer

Answer: c
Explanation: When each observation in a given data set is multiplied by a constant, the variable also gets multiplied by the same constant. Here, the constant=2 and the original variance is 23.33. The new variance is 23.33*2=46.66.
advertisement

10. A set of observations x1, x2, x3, x4, has a standard deviation = 6. Each of these observations is added with a constant k. What is the new standard deviation?
a) 10
b) 8
c) 6
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: When each observation of a given data set is increased by a constant k, the standard deviation remains unchanged. Hence, the standard deviation is 6.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.