Total Quality Management Questions and Answers – Continuous Process Improvement – Juran Trilogy

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Continuous Process Improvement – Juran Trilogy”.

1. Quality Planning is also known as ________
a) Quality by Design
b) Process Control and Regulatory
c) Lean Six Sigma
d) Rapid Six Sigma
View Answer

Answer: a
Explanation: Juran’s Quality Trilogy includes Quality Planning, Quality Control, and Quality Improvement. Quality Planning is also referred to as Quality by Design.

2. The development processes in an organization for product or service is referred to as _________
a) Quality by Design
b) Process Control and Regulatory
c) Lean Six Sigma
d) Rapid Six Sigma
View Answer

Answer: a
Explanation: The development processes in an organization for product or service is referred to as Quality by Design. Quality by Design is also known as Design for Six Sigma.

3. Process Control and Regulatory is a part of _______
a) Quality Planning
b) Quality Control
c) Quality Improvement
d) Quality Assurance
View Answer

Answer: b
Explanation: Process Control and Regulatory is a part of Quality Control. The aim of Quality Control is to comply with international standards such as ISO 9000. Quality Planning, Quality Control, and Quality Improvement are part of Juran’s Quality Trilogy.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. It is important to know about ________ for quality planning.
a) Customer needs
b) Customer quality
c) Customer satisfaction
d) Manager satisfaction
View Answer

Answer: a
Explanation: It is important to know about Customer needs for quality planning. If the product or service is not aligned with customer needs, then the product will not have any marketability.

5. Which of the following is associated with defining of product or service features and specifications?
a) Quality Planning
b) Quality Control
c) Quality Improvement
d) Quality Assurance
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality Planning is associated with defining of product or service features and specifications. The input to product or service specifications and features is taken from customer. The customer needs are translated to the product or service features and specifications.

6. Which of the following is associated with developing the processes that are needed to deliver quality products or services complying with customer needs?
a) Quality Planning
b) Quality Control
c) Quality Improvement
d) Quality Assurance
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality Planning is associated with developing the processes that are needed to deliver quality products or services complying with customer needs. Customer needs are translated to the product or service specifications and features. The specifications and features then become the basis for developing the further processes involved.

7. The planning of periodic checks and inspection to ensure product specifications and features are met is associated with __________
a) Quality Meet
b) Quality Control
c) Quality Planning
d) Quality Improvement
View Answer

Answer: b
Explanation: The planning of periodic checks and inspection to ensure product specifications and features are met is associated with Quality Control. It is done after Quality Planning in which processes are developed.
advertisement

8. The process of checking the actual performance with the standard performance is associated with __________
a) Quality Meet
b) Quality Control
c) Quality Planning
d) Quality Improvement
View Answer

Answer: b
Explanation: The process of checking the actual performance with the standard performance is associated with Quality Control. The metrics are determined as soon as the processes for production are developed.

9. The process of identifying the scope for process improvement is associated with ________
a) Quality Meet
b) Quality Control
c) Quality Planning
d) Quality Improvement
View Answer

Answer: d
Explanation: The process of identifying the scope for process improvement is associated with Quality Improvement. Even though we try to ensure quality by planning and control but sometimes the scope of improvement develops. So, the organization must look at even Quality Improvement.
advertisement

10. Juran’s Trilogy diagram is a plot between ______ and _______
a) Time, percent defective
b) Distance, percent defective
c) Speed, percent defective
d) Velocity, percent defective
View Answer

Answer: a
Explanation: Juran’s Trilogy diagram is a plot between time and percent defective. It shows the way in which Juran’s Trilogy is designed to reduce the cost of quality over time.

11. According to Juran’s Trilogy diagram, errors made in the planning process give rise to _________
a) Chronic waste region
b) Waste region
c) Temporary waste region
d) Improvement region
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Juran’s Trilogy diagram, errors made in the planning process give rise to chronic waste region. Quality control enables defects to be identified and controlled.

12. According to Juran’s Trilogy diagram, errors made in the quality control process give rise to ________
a) Chronic waste region
b) Waste region
c) Temporary waste region
d) Sporadic spike
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Juran’s Trilogy diagram, errors made in the quality control process give rise to sporadic spike. The defects during such an event are close to 40%.

13. Sporadic waste can be identified and corrected through quality control.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sporadic waste can be identified and corrected through quality control. The defects according to the Juran’s trilogy diagram are close to 40% when a sporadic spike occurs.

14. Chronic waste requires improvement process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Chronic waste requires improvement process. They occur due to errors made during the planning process and cannot be rectified by quality control.

15. Juran’s Trilogy is a ______ and ______ continuous process improvement approach.
a) Open, never-ending
b) Open, ending
c) Cyclic, never-ending
d) Cyclic, ending
View Answer

Answer: c
Explanation: Juran’s Trilogy is a cyclic and never-ending continuous process improvement approach. This is because once the performance stabilizes at the new zone of quality control; the quality plan has to be updated.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.