Total Quality Management Questions and Answers – Six Sigma Process

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Six Sigma Process”.

1. Six Sigma follows the DMAIC model.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Six Sigma follows the DMAIC model. D stands for Define, M stands for Measure, A stands for Analyze, I stands for Improve, C stands for Control.

2. Which of the following is not part of the ‘Define’ activity in the DMAIC Model of Six Sigma?
a) Identification of project
b) Identification of champion
c) Identification of project owner
d) Identification of founder of the business
View Answer

Answer: d
Explanation: The identification of the project, the identification of the champion, the identification of project owners are major activities involved in ‘Define’ activity in the DMAIC Model of Six Sigma. The founder of the business, if he/she is heading the business responsibility, also is an integral part of the ‘Define’ activity.

3. Which of the following does not belong to the ‘Define’ activity in the DMAIC Model of Six Sigma?
a) Determination of customer requirements
b) Determination of CTQs
c) Validating the measurements
d) Mapping the process
View Answer

Answer: c
Explanation: Determination of customer requirements, Determination of CTQs, and Mapping the process are important activities that belong to the ‘Define’ activity in the DMAIC Model of Six Sigma. Validating the measurements is a ‘Measure’ activity.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Defining the problem, objective, goals, and benefits belong to the ‘Define’ activity in the DMAIC Model of Six Sigma.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Defining the problem, objective, goals, and benefits belong to the ‘Define’ activity in the DMAIC Model of Six Sigma. Apart from these, defining stakeholder/resource analysis is also an integral activity of the ‘Define’ activity in the DMAIC Model of Six Sigma.

5. Which of the following is not a tool used in the ‘Define’ process in the DMAIC Model of Six Sigma?
a) Project charter and plan
b) Check sheet
c) Effort/impact analysis
d) Process mapping
View Answer

Answer: b
Explanation: Project charter and plan, Effort/impact analysis, and process mapping are the tools used in the ‘Define’ process in the DMAIC Model of Six Sigma. In addition to this, tree diagram is also used in the ‘Define’ process in the DMAIC Model of Six Sigma.
Take Total Quality Management Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. Which of the following is not a tool used in the ‘Measure’ process in the DMAIC Model of Six Sigma?
a) Quality Function Deployment
b) Measurement Systems Analysis
c) Process capability
d) Tree diagram
View Answer

Answer: d
Explanation: Quality Function Deployment, Measurement Systems Analysis, and Process capability are the tools used in the ‘Measure’ process in the DMAIC Model of Six Sigma. In addition to this, check sheet is also used in the ‘Measure’ process in the DMAIC Model of Six Sigma.

7. Which of the following is not part of the ‘Measure’ activity in the DMAIC Model of Six Sigma?
a) Determining operational definitions
b) Establishing performance standards
c) Developing the project plan
d) Developing data collection and sample plan
View Answer

Answer: c
Explanation: Determining operational definitions, establishing performance standards, and developing data collection and sample plans are major activities involved in ‘Measure’ activity in the DMAIC Model of Six Sigma. In addition to this, validating the measurements is also an important ‘Measure’ activity.
advertisement

8. Which of the following is not a tool used in the ‘Analyze’ process in the DMAIC Model of Six Sigma?
a) Quality Function Deployment
b) Histogram
c) Pareto Diagram
d) Run chart
View Answer

Answer: a
Explanation: Histogram, Pareto Diagram, and Run chart are important tools used in the ‘Analyze’ process of the DMAIC Model of Six Sigma. In addition to this, the scatter graph and statistical analysis of data are also important tools used in the ‘Analyze’ process of the DMAIC Model of Six Sigma.

9. Which of the following is not part of the ‘Improve’ activity in the DMAIC Model of Six Sigma?
a) Determination of solution effectiveness using data
b) Implementing solution
c) Developing solution alternatives
d) Closing project and communicating results
View Answer

Answer: d
Explanation: Determination of solution effectiveness using data, Implementing solution, and Developing solution alternatives are integral activities of the ‘Improve’ activity in the DMAIC Model of Six Sigma. Closing project and communicating results are part of the ‘Control’ activity in the DMAIC Model of Six Sigma.
advertisement

10. Which of the following is not a tool used in the ‘Improve’ process in the DMAIC Model of Six Sigma?
a) Design of Experiments
b) Brainstorming
c) Statistical Process Control
d) Failure Mode Effect Analysis
View Answer

Answer: c
Explanation: Design of Experiments, Brainstorming, and Failure Mode Effect Analysis are important tools used in the ‘Improve’ process in the DMAIC Model of Six Sigma. Statistical Process Control is used as a tool in the ‘Control’ process in the DMAIC Model of Six Sigma.

11. What does the letter ‘D’ and ‘V’ refer to in the DMADV model?
a) Data, Verify
b) Design, Validate
c) Data, Validate
d) Design, Verify
View Answer

Answer: d
Explanation: The letters ‘D’ and ‘V’ refer to ‘Design’ and ‘Verify’ in the DMADV model. It is the application of six sigma on a new process/product.

12. OCAP refers to ________
a) On Control Action Plan
b) Out of Control Action Plan
c) Out of Concern Action Plan
d) Out of Control Assessment Plan
View Answer

Answer: b
Explanation: OCAP refers to the Out of Control Action Plan. It is an important tool used in the ‘Control’ process used in the DMAIC Model of Six Sigma.

13. The Six Sigma model used for improving the existing process/product is _______
a) DMAIC
b) DMAAD
c) DMADV
d) DMAAX
View Answer

Answer: a
Explanation: The Six Sigma model used for improving the existing process/product is DMAIC. The DMADV model is used for the new process/product.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.