Total Quality Management Questions and Answers – Objectives and Features of TPM

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Objectives and Features of TPM”.

1. Which of the following is not a type of loss examined by TPM?
a) Down-time loss
b) Speed loss
c) Defect loss
d) Forecasting loss
View Answer

Answer: d
Explanation: Downtime loss, speed loss, and defect loss are the different types of loss examined by TPM. These are important to identify to improve equipment effectiveness.

2. TQM focuses on achieving autonomous maintenance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: TQM focuses on achieving autonomous maintenance. It allows the people who are operating the equipment to take responsibility of the maintenance tasks.

3. MP in Total Productive Maintenance refers to ______
a) Main program
b) Main part
c) Maintenance prevention
d) Major part
View Answer

Answer: c
Explanation: MP in Total Productive Maintenance refers to maintenance prevention. It is an aim at moving towards zero maintenance. It is of utmost importance due to its impact on reducing costs in production incurred by the organization.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Breakdowns lead to long interruptions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Breakdowns lead to long interruptions. They are considered as a loss that TPM tries to eliminate. The repairs are also expensive and therefore breakdowns must be avoided.

5. Which of the following loss refers to the gradual deterioration in equipment cycle times?
a) Increased speed
b) Reduced speed
c) Maximum speed
d) Optimum speed
View Answer

Answer: b
Explanation: The gradual deterioration in equipment cycle times is referred to as ‘reduced speed’ loss. It needs to be corrected by identifying potential causes of reduction in equipment cycle time.

6. Which of the following is not a loss that TPM focuses on reducing?
a) Equipment breakdown
b) Defects and rework
c) Idling and minor stoppages
d) Optimized equipment cycle time
View Answer

Answer: d
Explanation: Equipment breakdown, defects, reworks, idling and minor stoppages are some of the losses that TPM focuses to reduce. Start-up losses, setup and changeover losses are also accounted for by TPM.

7. Which of the following is not a goal shared by TPM?
a) Zero defects
b) Maximum productivity
c) Minimum productivity
d) Zero breakdowns
View Answer

Answer: c
Explanation: Zero defects, maximum productivity, and zero breakdowns are the goals shared by TPM. Everyone starting from the top management to the equipment operators is responsible for equipment maintenance.
advertisement

8. Which pillar of TPM focuses on routine maintenance?
a) Training and Education
b) Just-in-time
c) 5S
d) Autonomous maintenance
View Answer

Answer: d
Explanation: Autonomous maintenance focuses on routine maintenance. Routine maintenance includes cleaning, lubricating, and inspection operations performed by the operators.

9. Which of the following is not an advantage of autonomous maintenance?
a) Sense of ownership in operators
b) Increases operator knowledge of equipment
c) Ensures clean and lubricated equipment
d) Demotes customer satisfaction
View Answer

Answer: d
Explanation: Autonomous maintenance aims at bringing in a sense of ownership in operators. It increases operator knowledge of equipment. It also ensures clean and lubricated equipment. It enforces routine maintenance activities.
advertisement

10. Which of the following loss refers to the equipment’s inability to get to steady state quickly after a change?
a) Breakdown
b) Start-up loss
c) Defects and rework
d) Benchmarking
View Answer

Answer: b
Explanation: Start-up loss refers to the equipment’s inability to get to steady state quickly after a change. It is part of the six major losses identified by the total productive maintenance process.

11. Which of the following is the most reasonable time taken by an organization to implement TPM?
a) Two days
b) Three years
c) Five days
d) Fifty years
View Answer

Answer: b
Explanation: TPM takes a minimum of two years on an average to be implemented successfully in any organization. Two and five days are too less and fifty years is too much. So, three years is a correct realization.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.