Total Quality Management Questions and Answers – Elements of Quality Circles – 1

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Elements of Quality Circles – 1”.

1. Which of the following elements is not part of the structure of quality circle in an organization?
a) Top management
b) Steering committee
c) Non-members
d) Student
View Answer

Answer: d
Explanation: Top management, steering committee, leader, non-members, coordinator, facilitator, and members are the elements part of the structure of the quality circle in an organization. All these elements are crucial for the efficient functioning of the organization.

2. The top-level management in an organization influences the successful implementation of the concept of the quality circle.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The top-level management in an organization influences the successful implementation of the concept of the quality circle. They are not directly connected with the formal structure of the quality circle.

3. Who amongst the following is responsible for arrangement of steering committee meeting?
a) Top management
b) Coordinator
c) Student
d) Teacher
View Answer

Answer: b
Explanation: Coordinator is responsible for arrangement of steering committee meeting. Generally, a senior manager within the organization acts as a coordinator.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Who amongst the following is responsible for organizing training programs?
a) Top management
b) Coordinator
c) Student
d) Teacher
View Answer

Answer: b
Explanation: Coordinator is responsible for organizing training programs. He is also responsible for proper documentation of various activities.

5. Who amongst the following is responsible for conveying quality policy to its employees and encourage them to form quality circles?
a) Top management
b) Coordinator
c) Student
d) Teacher
View Answer

Answer: a
Explanation: Top management is responsible for conveying quality policy to its employees and encourages them to form quality circles. They are not directly a part of the formal quality circle structure.
Take Total Quality Management Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

6. _______ should be lenient enough to financially support quality circle projects.
a) Top management
b) Coordinator
c) Student
d) Teacher
View Answer

Answer: a
Explanation: Top management should be lenient enough to financially support quality circle projects. They are not directly a part of the formal quality circle structure.

7. Who amongst the following is a senior person in a specific area whose task is to act as a mentor for effective operation of quality circles?
a) Top management
b) Coordinator
c) Facilitator
d) Steering Committee
View Answer

Answer: c
Explanation: Facilitator is a senior person in a specific area whose task is to act as a mentor for effective operation of quality circles. She/he also elucidates the functioning of quality circles in his/her area in steering committee meetings.
advertisement

8. _____ is a group of members working under the chairmanship of the CEO with functional heads as members.
a) Top management
b) Coordinator
c) Facilitator
d) Steering Committee
View Answer

Answer: d
Explanation: Steering Committee is a group of members working under the chairmanship of the CEO with functional heads as members. The other elements belonging to the structure of quality circle are top management, coordinator, facilitator, leader/deputy leader, members, and non-members.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

advertisement

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.