Total Quality Management Questions and Answers – Quality Circles – 1

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Quality Circles – 1”.

1. Quality circle is also known as _________
a) Quality Control Circle
b) Quality Rectangle
c) Quality Square
d) Quality Ellipse
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality circle is also known as Quality Control Circle. It is a small voluntary group of employees and their supervisors comprising of around 6 to 10 members.

2. Quality circle is a participative management system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality circle is a participative management system. In quality circle, workers make suggestions and improvements for the betterment of the company.

3. Which of the following is not an alternative name of quality circle?
a) Human resources circle
b) Productivity circle
c) Excellence circle
d) Loss circle
View Answer

Answer: d
Explanation: Human resources circle, productivity circle, and excellence circle are the other alternative names of quality circle. Quality circles are also known by the names Small groups and Action circles.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Quality circle identifies analyses and solve quality, cost reduction and any other problem in their work area.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality circle identifies analyses and solves quality, cost reduction and any other problem in their work area. They meet regularly and discuss organizational methods that will help in improving the performance of their work life.

5. Which of the following is not an attribute of Quality Circle?
a) It is a form of participation management
b) It is a human resource development technique
c) It is a problem solving technique
d) It is not a human resource development technique
View Answer

Answer: d
Explanation: The following are the attributes of Quality Circle. It is a form of participation management, it is a human resource development technique, and it is a problem solving technique.

6. Quality circle _______ job involvement.
a) Neglects
b) Demotes
c) Promotes
d) Accuses
View Answer

Answer: c
Explanation: Quality circle promotes job involvement. It is a small voluntary group of employees and their supervisors comprising of around 6 to 10 members. The employees are from the same work area or doing similar work.

7. Quality circles _______ problem solving capability.
a) Create
b) Delete
c) Stop
d) Eradicates
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality circles create problem solving capability. A problem is looked at in a holistic manner. This enables the problem to be solved considering all the dynamics
advertisement

8. Quality circle develops _______ awareness for safety.
a) Greater
b) Lesser
c) No
d) Diminishing
View Answer

Answer: a
Explanation: Quality circle develops greater awareness for safety. As quality is given utmost priority hence best quality, low cost and highly safe products are made.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

advertisement

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.