Total Quality Management Questions and Answers – QFD – House of Quality

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “QFD – House of Quality”.

1. Which of the following is not an example of customer requirements in the ‘House of Quality’?
a) Reasonable cost
b) Corrosion-resistant
c) Durable
d) Sand casting
View Answer

Answer: d
Explanation: Reasonable cost, corrosion-resistant, and durability are examples of customer requirements in the ‘House of Quality’. Sand casting is an example of a ‘technical descriptor’.

2. The desire for a lightweight product is an example of customer requirements in the House of Quality.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The desire for a lightweight product is an example of customer requirements in the House of Quality. It may be desired because the product can then be carried without much work input.

3. Which of the following is not an example of a ‘technical descriptor’ in House of Quality?
a) Sand casting
b) Investment casting
c) Reasonable cost
d) Die casting
View Answer

Answer: c
Explanation: Sand casting, investment casting, and die casting are examples of ‘technical descriptors’ in the House of Quality. These in particular refer to the type of manufacturing process that could be chosen based on the customer requirements. Reasonable cost is a customer requirement.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. ‘Performance’ and ‘aesthetics’ in the House of Quality fall under the category of ________
a) Technical descriptors
b) Customer requirements
c) Relationship matrix
d) Poka Yoke
View Answer

Answer: b
Explanation: Performance and aesthetics fall under the category of customer requirements in the House of Quality. Some of the performance characteristics are lightweight, strength, durability. Some of the aesthetics characteristics are nice finish and aerodynamic look.

5. ‘Material selection’ and ‘manufacturing process’ in the House of Quality fall under the category of ______
a) Technical descriptors
b) Customer requirements
c) Relationship matrix
d) 5S
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘Material selection’ and ‘manufacturing process’ in the House of Quality fall under the category of technical descriptors. These are preceded by customer requirements and often followed by a relationship matrix.

6. The categorization of the relationship between customer requirements and technical descriptors as strong, medium or weak in a House of Quality is done in the ______
a) Technical descriptors
b) Interrelationship matrix
c) Relationship matrix
d) 5S
View Answer

Answer: c
Explanation: The categorization of the relationship between customer requirements and technical descriptors as strong, medium, or weak in a House of Quality is done in the relationship matrix. Sometimes assignment scores are also added to quantify the relation.

7. Which of the following is an unjustifiable customer requirement for the new product design of a toy product for children?
a) Reasonable cost
b) Lightweight
c) Good taste
d) Stimulate imagination
View Answer

Answer: c
Explanation: Reasonable cost, lightweight, and the need to stimulate imagination are justifiable customer requirements for the new product design of a toy product for children. Good to taste sounds odd here and can be associated with any food item’s House of Quality.
advertisement

8. Which of the following is an unjustifiable customer requirement for the House of Quality of a Pizza?
a) Good texture
b) Aerodynamic look
c) Fresh and hot delivery
d) Low fats
View Answer

Answer: b
Explanation: Good texture, fresh and hot delivery, and low fats are justifiable customer requirements for the House of Quality of a pizza. An aerodynamic look can be associated with a mechanical machine or device.

9. The task of choosing between steel, aluminum, and titanium for a product in a House of Quality falls under the purview of ______
a) Technical descriptors
b) Customer requirements
c) Relationship matrix
d) Benchmarking
View Answer

Answer: a
Explanation: The task of choosing between steel, aluminum, and titanium for a product falls under the purview of technical descriptors. This task is technically known as the material selection process.
advertisement

10. The task of choosing between forging, casting, and powder metallurgy for a product in a House of Quality falls under the purview of _____
a) Production
b) Technical descriptors
c) Relationship matrix
d) Benchmarking
View Answer

Answer: b
Explanation: The task of choosing between forging, casting, and powder metallurgy for a product in a House of Quality falls under the purview of technical descriptors. This task is technically known as the selection of the manufacturing process.

11. The two types of competitive assessment performed in a House of Quality are customer assessment and technical assessment.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The two types of competitive assessment performed in a House of Quality are customer assessment and technical assessment. In these, the product is compared with competitor’s product to gain insights regarding the strong and weak points related to the product.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.