Total Quality Management Questions and Answers – Quality Circles – 2

«
»

This set of Total Quality Management Question Bank focuses on “Quality Circles – 2”.

1. An objective of quality circle team is to improve employee’s morale by closer identity of employee objectives with the organization’s objectives.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: An objective of quality circle team is to improve employee’s morale by closer identity of employee objectives with the organization’s objectives. This is because upliftment of employee’s morale is important and instills greater employee participation.

2. An objective of quality circle team is to ______ errors and _______ quality.
a) reduce, enhance
b) increase, enhance
c) reduce, demean
d) increase, demean
View Answer

Answer: a
Explanation: An objective of quality circle team is to reduce errors and enhance quality. Reduction in errors improves system efficiency and enhancement in quality focuses on continuous improvement.

3. An objective of quality circle team is to _______ cost reduction.
a) promote
b) stop
c) prevent
d) cease
View Answer

Answer: a
Explanation: An objective of quality circle team is to promote cost reduction. Improving the system performance at minimum cost and no compromise in quality is the ultimate aim of any continuously improving organization.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. An objective of quality circle team is to _______ machines and equipment downtime.
a) reduce
b) increase
c) promote
d) augment
View Answer

Answer: a
Explanation: An objective of quality circle team is to reduce machines and equipment downtime. Downtime refers to the time when a machine or equipment is not available for use. This halts productivity. Reducing downtime is therefore an utmost focus of quality circle.

5. Which of the following is not a tool used by the quality circle team?
a) Brainstorming
b) Pareto analysis
c) Histograms
d) No. of employees in an organization
View Answer

Answer: d
Explanation: Brainstorming, pareto analysis and histograms are some of the tools used by the quality circle team. These tools are used to identify the various problems that the organization faces from time to time.

6. Cause-effect diagram is one of the tools used by the quality circle team.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cause-effect diagram is one of the tools used by the quality circle team. The other tools used by the quality circle team are brainstorming, pareto analysis, and histograms.

7. Which of the following is the optimum number of employees in a quality circle team?
a) 600-1000
b) 6000-10000
c) 6-10
d) 60-100
View Answer

Answer: c
Explanation: The optimum number of employees in a quality circle team is in between 6-10. The team should meet frequently and update itself with the existing performance level of the organization and find out the scope for improvement.

8. Which of the following is not a factor looked at by the quality circle team when it focuses on personal well-being of an employee?
a) Working conditions
b) Safety
c) Work relations
d) Productivity related problem
View Answer

Answer: d
Explanation: Working conditions, safety, and work relations are the factors looked at by the quality circle team when it focuses on the personal well-being of an employee. Productivity related problem is an organizational issue.
advertisement

9. An objective of quality circle team is to build an attitude of ________
a) Problem creation
b) Problem prevention
c) Problem augmentation
d) Problem development
View Answer

Answer: b
Explanation: An objective of quality circle team is to build an attitude of problem prevention. This attitude will increase the productivity of the organization as problems generally halt production until they are solved.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice Total Quality Management Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.