Total Quality Management Questions and Answers – Employee Empowerment

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Employee Empowerment”.

1. Empowerment is the opposite of ________
a) Motivated
b) Accomplishment
c) Helplessness
d) Goal
View Answer

Answer: c
Explanation: Empowerment is the opposite of helplessness or dependency. An empowered employee is capable of handling small obstacles without guidance. An employee who is feeling helplessness comparatively will be in urgent need of help and is dependent.

2. Which are the two important factors on which empowerment depend on?
a) Individual’s personal choices and his family choices
b) Individual’s personal choices and his manager’s choice
c) Individual’s personal choices and the organizational climate
d) The organizational climate and his manager’s choice
View Answer

Answer: c
Explanation: An individual’s personal choices and the organizational climate are two important factors on which empowerment depend on. The organizational climate can either encourage dependency or faster autonomy.

3. In the work environment, what is the meaning of empowerment?
a) Providing people the means, ability and authority to do something they have not done before
b) Discouraging people from doing something they have not done before
c) Threatening people to do something they have not done before
d) Threatening people to do something they have done before
View Answer

Answer: a
Explanation: In the work environment, providing people the means, ability and authority to do something they have not done before is known as employee empowerment. Employee empowerment is an essential component of a progressive organization.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is odd one out with respect to the operational definition of empowerment?
a) People have ability to take responsibility and ownership
b) People have the confidence in taking responsibility and ownership
c) People are committed to take responsibility and ownership
d) People fear to take responsibility and ownership
View Answer

Answer: d
Explanation: In an empowered organization, people have the ability, confidence and commitment to take responsibility and ownership to improve processes. They have the ability to initiate the necessary steps to make sure that customer satisfaction is achieved.

5. Job ______ targets expanding the content of an individual’s job.
a) Enrichment
b) Nourishment
c) Empowerment
d) Card
View Answer

Answer: a
Explanation: Job Enrichment targets expanding the content of an individual’s job. The individual is motivated by assigning him/her with additional responsibilities. It is a technique to ensure the individual is having satisfaction in his/her work.

6. Job ______ targets expanding the context of an individual’s job.
a) Enrichment
b) Nourishment
c) Empowerment
d) Card
View Answer

Answer: c
Explanation: Job Empowerment targets expanding the context of an individual’s job. It is related to the interactions and inter-dependencies with other functions of the organization.

7. Which of the following is not a condition required to create the empowered environment?
a) Everyone must understand the need for change
b) Some people must understand the need for change
c) The system needs to change to the new paradigm
d) The organization must provide information, education and skill to its employees
View Answer

Answer: b
Explanation: The conditions required to create the empowered environment are that everyone must understand the need for change, the system needs to change to the new paradigm, and the organization must provide information, education and skill to its employees. An empowered environment allows the organization to reach greater heights.
advertisement

8. Which of the following is not a characteristic of empowered employees?
a) They are responsible for their own task
b) They are given a free hand in their work
c) They balance their own goals with those of the organization
d) They are not well trained, equipped, and creative and customer oriented
View Answer

Answer: d
Explanation: An empowered employee is an added asset to an organization’s growth and progress. They are responsible for their own task, they are given a free hand in their work, they balance their own goals with those of the organization and they are well trained, equipped, and creative and customer oriented.

9. Which of the following is not a characteristic of empowered employees?
a) They are critical, have self-esteem, and are motivated
b) They are challenged and encouraged
c) They monitor and improve their work continuously
d) They do not find new goals and change challenges
View Answer

Answer: d
Explanation: An empowered employee is an added asset to an organization’s growth and progress. They are critical, have self-esteem, and are motivated, they are challenged and encouraged, they monitor and improve their work continuously and they find new goals and change challenges.
advertisement

10. Which of the following is not a way to empower employees in an organization?
a) Telling them what their responsibilities are
b) Giving them authority equal to the responsibility assigned to them
c) Setting standards of excellence
d) Closing all training opportunities
View Answer

Answer: d
Explanation: The workforce in an organization can be empowered by telling them what their responsibilities are giving them authority equal to the responsibility assigned to them, setting standards of excellence and by providing them training that will enable them to maintain standards. It is essential nowadays to have an empowered organization.

11. Which of the following is not a way to empower employees in an organization?
a) Giving them knowledge and information
b) Providing them with feedback on their performance
c) Trusting them and creating trustworthiness in the organization
d) Hurting their dignity and respect
View Answer

Answer: d
Explanation: The workforce in an organization can be empowered by giving them knowledge and information, providing them with feedback on their performance, trusting them and creating trustworthiness in the organization and treating them with dignity and respect. It is essential nowadays to have an empowered organization.

12. To have an empowered organization, we should allow the workforce to fail but guide them and counsel them when needed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to have an empowered organization, we should allow the workforce to fail but guide them and counsel them when needed. Failing is not opposite to success, it is a part of the process of being successful.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.