Total Quality Management Questions and Answers – Supplier Certification and Supplier Rating

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Supplier Certification and Supplier Rating”.

1. Supplier selection process is followed by supplier certification process.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Supplier selection process is followed by supplier certification process. Supplier certification process assures that the supplier’s product is produced, packaged, and shipped in a controlled manner.

2. Supplier certification process starts only after the supplier begins shipment of the product to the organization.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Supplier certification process starts only after the supplier begins shipment of the product to the organization. Supplier certification process assures that the supplier’s product is produced, packaged, and shipped in a controlled manner.

3. Which of the following is not a benefit of supplier certification process?
a) Elimination of receiving inspection
b) Creation of a customer-supplier partnership
c) Reduces number of suppliers
d) Increases number of suppliers
View Answer

Answer: d
Explanation: Elimination of receiving inspection, creation of a customer-supplier partnership, and reducing the number of suppliers are the benefits of supplier certification process. Supplier certification reduces overhead costs by reducing the number of suppliers.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. According to the supplier certification criteria, the customer and the supplier shall agree upon specifications that are __________, ________, and ________
a) Mutually developed, justifiable, not ambiguous
b) Mutually developed, justifiable, ambiguous
c) Personally developed, justifiable, not ambiguous
d) Personally developed, justifiable, ambiguous
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the supplier certification criteria, the customer and the supplier shall agree upon specifications that are mutually developed, justifiable, and not ambiguous. The supplier certification process has been given by the supplier technical committee of ASQ.

5. According to the supplier certification criteria, for a significant period the supplier should have ______ product-related lot rejection.
a) No
b) Five
c) Six
d) More
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the supplier certification criteria, for a significant period the supplier should have no product-related lot rejection. Rejected materials affect the production process hence should be at the minimum level.

6. According to the supplier certification criteria, the supplier _______ timely inspection and test data for documentation.
a) Should provide
b) Should not provide
c) May provide
d) Need not provide
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the supplier certification criteria, the supplier should provide timely inspection and test data for documentation. Supplier certification process assures that the supplier’s product is produced, packaged, and shipped in a controlled manner.

7. Which of the following is not a factor involved in supplier rating?
a) Quality
b) Price
c) Performance
d) Performance Incapability
View Answer

Answer: d
Explanation: Quality, price, and performance are factors involved in supplier rating. In addition to all these factors, performance capability also acts as a factor involved in supplier rating.
advertisement

8. Supplier rating system is also known as _________
a) Scorecard system
b) Score system
c) Card system
d) Score and Card system
View Answer

Answer: a
Explanation: Supplier rating system is also known as scorecard system. Supplier rating provides overall rating of the supplier performance. Supplier rating is usually determined by quality, price, performance, and performance capability.

9. Supplier rating provides overall rating of _________
a) Supplier performance
b) Supplier contact details
c) Number of products delivered
d) Number of products rejected
View Answer

Answer: a
Explanation: Supplier rating provides overall rating of the supplier performance. Supplier rating is also known as scorecard system. Supplier rating is usually determined by quality, price, performance, and performance capability.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.