Total Quality Management Questions and Answers – Employee Motivation – 1

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Employee Motivation – 1”.

1. Which of the following is not an important aspect of employee involvement?
a) Employee motivation
b) Employee empowerment
c) Team and Teamwork
d) Keeping employee morale down
View Answer

Answer: d
Explanation: Employee motivation, Employee empowerment, Team, Teamwork, Recognition, Reward schemes, and Performance appraisal are important aspects of employee involvement. Employee morale should always be kept high. A healthy mind leads to a healthy body.

2. Motivation is the process of stimulating people to accomplish _________
a) Desired goals
b) Desired homework
c) Desired assignment
d) Desired homework and assignment
View Answer

Answer: a
Explanation: Motivation is the process of stimulating people to accomplish desired goals. It is an important aspect of employee involvement. Employee involvement leads to the quick and successful growth of the organization.

3. Motivation is the process of attempting to influence others to do their work through the possibility of getting rewards. Who gave this definition of ‘motivation’?
a) Edwin B. Flippo
b) E.F.L. Breach
c) Crosby
d) Deming
View Answer

Answer: a
Explanation: Motivation is the process of attempting to influence others to do their work through the possibility of getting rewards. The definition was given by Edwin B. Flippo. Also, according to Scott, Motivation is the process of stimulating people to accomplish desired goals.
advertisement
advertisement

4. Which of the options is incorrect with respect to the importance of ‘employee motivation’?
a) It promotes employee involvement
b) It promotes job satisfaction
c) Reduces absenteeism
d) Increases absenteeism
View Answer

Answer: d
Explanation: Employee motivation leads to employee involvement. It promotes job satisfaction. It reduces absenteeism as the workforce is motivated to work for the growth of the organization.

5. Motivation creates a congenial working atmosphere in the organization and promotes __________
a) Internal hatred
b) External hatred
c) Interpersonal cooperation
d) Internal and external hatred
View Answer

Answer: c
Explanation: Motivation creates a congenial working atmosphere in the organization and promotes Interpersonal cooperation. A congenial working atmosphere will improve interdepartmental communication also with fewer barriers involved.

6. Which of the following is not part of the basic needs mentioned by Maslow?
a) Physiological needs
b) Safety needs
c) Social needs
d) Hazard needs
View Answer

Answer: d
Explanation: According to Maslow, basic needs are physiological needs, safety needs, social needs, esteem needs, and self – actualization needs. According to him, human motivation is a hierarchy of five needs.

7. According to Maslow’s hierarchy of needs, the biological needs required to preserve human life are called __________
a) Physiological needs
b) Safety needs
c) Social needs
d) Hazard needs
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Maslow’s hierarchy of needs, the biological needs required to preserve human life are called physiological or survival needs. The other basic needs are safety needs, social needs, esteem needs, and self – actualization needs.
advertisement

8. According to Maslow’s hierarchy of needs, the needs for food, cloth, and shelter belong to _____________
a) Survival needs
b) Social needs
c) Esteem needs
d) Self – actualization needs
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Maslow’s hierarchy of needs, the needs for food, cloth, and shelter belong to survival needs. They are supposed to be met first. Survival needs are also known as physiological needs.

9. According to Maslow’s hierarchy of needs, which of the following does not belong to safety needs?
a) Protection from fire and accident
b) Lack of economic security involving health and insurance
c) The desire for an orderly and predictable environment
d) The desire to know the limits of acceptable behavior
View Answer

Answer: b
Explanation: Protection from fire and accident, economic security involving health and insurance, the desire for an orderly and predictable environment and the desire to know the limits of acceptable behavior belong to the category of safety needs. Safety needs are activated when physiological needs are reasonably satisfied.
advertisement

10. Safety needs are provisions against deprivation in the future.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Safety needs are provisions against deprivation in the future. They involve a sense of protection against dangers and threats. They are activated once the survival needs are reasonably satisfied.

11. Maslow’s hierarchy of needs and Herzberg’s two-factor theories are related to motivation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Maslow’s hierarchy of needs and Herzberg’s two-factor theories are related to motivation. Motivation leads to employee involvement. Employee involvement leads to the quick and successful growth of the organization.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.