Total Quality Management Questions and Answers – TPM Vs. TQM

«
»

This set of Total Quality Management Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “TPM Vs. TQM”.

1. TPM refers to ________
a) Total Point Maintenance
b) Total Part Maintenance
c) Total Productive Maintenance
d) Total Past Maintenance
View Answer

Answer: c
Explanation: TPM refers to Total Productive Maintenance. It is an equipment maintenance approach that aims at achieving perfect production.

2. Which of the following is not an interpretation of the term ‘perfect production’?
a) Production without any breakdown
b) Production without any defects
c) Production without any accidents
d) Production with 100% errors
View Answer

Answer: d
Explanation: Production without any breakdown, production without any defects, and production without any accidents are the interpretations of the term ‘perfect production’. It is a concept that is utilized in Total Productive Maintenance.

3. ‘Total’ in Total Productive Maintenance refers to all the individuals in maintenance and production working together.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘Total’ in Total Productive Maintenance refers to all the individuals in maintenance and production working together. TPM refers to the holistic approach of aiming perfect production.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a tool used to implement and optimize TPM?
a) Employee empowerment
b) Census
c) Benchmarking
d) Documentation
View Answer

Answer: b
Explanation: Employee empowerment, benchmarking, and documentation, are examples of some of the tools used in TPM. These tools are also used in Total Quality Management.

5. TPM aims at keeping the plant and the equipment at the highest production level.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: TPM aims at keeping the plant and the equipment at the highest production level. It is achieved through cooperation between all the divisions of the organization.

6. TQM focuses on ______ and TPM focuses on ______
a) Equipment, Quality
b) Both on equipment
c) Quality, equipment
d) Statistics, Equipment
View Answer

Answer: c
Explanation: TQM focuses on quality and TPM focuses on equipment. Both of them need the support of top management and also active employee participation.

7. In which of the following type of maintenance technique, repair is made after machine or equipment failure?
a) Breakdown maintenance
b) Routine maintenance
c) Poka Yoke
d) Benchmarking
View Answer

Answer: a
Explanation: In breakdown maintenance, the repair is made after machine or equipment failure. It is also known as corrective maintenance.
advertisement

8. Which of the following is a stitch-in-time technique aiming at avoiding breakdowns?
a) Forecasting
b) Routine maintenance
c) Poka Yoke
d) Benchmarking
View Answer

Answer: b
Explanation: Routine maintenance is a stitch-in-time technique aiming at avoiding breakdowns. It is also known as scheduled maintenance.

9. Which of the following maintenance technique is carried out prior to the occurrence of failure or breakdown of equipment?
a) Breakdown maintenance
b) Routine maintenance
c) Preventive maintenance
d) Benchmarking
View Answer

Answer: c
Explanation: Preventive maintenance is carried out prior to the occurrence of failure or breakdown of equipment. It is important as it reduces machine downtime.
advertisement

10. Which of the following is not a type of maintenance technique?
a) Breakdown maintenance
b) Routine maintenance
c) Predictive maintenance
d) 5S
View Answer

Answer: d
Explanation: There are four types of maintenance techniques. They are breakdown maintenance, routine maintenance, preventive maintenance, and predictive maintenance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Total Quality Management.

To practice all areas of Total Quality Management, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.