Linear Integrated Circuit Questions and Answers – Noise

This set of Linear Integrated Circuit Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Noise”.

1. The major source of interference with the desired signal in electronic system is called
a) Error signal
b) Interference signal
c) Noise signal
d) Faulty signal
View Answer

Answer: c
Explanation: Any unwanted signal associated with the desired signal is noise.

2. Identify the external noise sources
a) Switching of rotating machinery
b) Control circuits
c) Ignition system
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In any electronics system, noise can come from many external sources as a result of circuitry itself.

3. Which among the following is not a source of internal noise?
a) AC random voltages generated within conductors
b) Lightning
c) Switching of circuits
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Except lightning the remaining are self induced or internal noises. Lightning is a natural phenomenon of external noise source.
advertisement
advertisement

4. The type of noise phenomena that increases with increase in temperature is
a) None of the mentioned
b) 1/f noise
c) Schottky noise
d) Thermal noise
View Answer

Answer: d
Explanation: The thermal noise increases with an increase in temperature.

5. The factors that determine the amount of noise induced is
a) Type of coupling between two circuits
b) Rate of change of current per unit time
c) Speed of operation of circuit
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: All the factors determine the amount of noise induced in a given circuit.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. Which type of noise is produced when the op-amp has wider bandwidth?
a) 1/f noise
b) Schottky noise
c) Thermal noise
d) Radiant noise
View Answer

Answer: b
Explanation: When the op-amp has wide bandwidth, schottky noise is produced. The amount of schottky noise is greater with wider bandwidth and large resistance.

7. Mention a scheme to reduce the effect of electrical noise on ICs?
a) Isolating ICs on different boards
b) Add a filter near ICs
c) Physical shielding of ICs
d) Use of compensating networks near ICs
View Answer

Answer: c
Explanation: Physical shielding of the ICs and associated wiring helps to prevent external electromagnetic radiation from inducing noise into the internal circuitry.
advertisement

8. Internal noise generation can be reduced by keeping
a) None of the mentioned
b) Input lead length short
c) Both input and output lead length short
d) Output lead length short
View Answer

Answer: c
Explanation: The common way of reducing the internal noise generation is by keeping input and output lead length as short as practically possible.

9. How to choose an IC for a high electrical noise environment?
a) Low degree of noise immunity
b) High degree of noise immunity
c) Low degree of noise reduction
d) High degree of noise reduction
View Answer

Answer: b
Explanation: In a high electrical noise environment an IC with a high degree of noise immunity will minimize the amount of special care needed for proper circuit operation.
advertisement

10. Which among the following has best immunity to induced noise?
a) Non-inverting amplifier
b) Inverting amplifier
c) Differential amplifier
d) Voltage follower
View Answer

Answer: c
Explanation: The differential amplifier offers best immunity to induced noise because, the ratio of the output noise voltage to the input noise voltage in practice will be much smaller that unity.

11. Find the output voltage for differential amplifier, Where Vin->Induced input noise.
Find the output voltage when input of the differential amplifier has induced noise voltage
a) VO= -[(RF/R1)×Vd]+Vno
b) VO= -(RF/R1)×(Vd/Vno)
c) VO= -[(RF/R1)×Vd]-Vno
d) VO= -[(RF/R1)×Vd]×Vno
View Answer

Answer: a
Explanation: As the input of the differential amplifier is provided with induced noise voltage, the output voltage will be equal to Vo=-[(RF/R1)×Vd]+Vno
Where Vno–> Output noise.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Linear Integrated Circuits.

To practice all areas of Linear Integrated Circuits, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.