Irrigation Engineering Questions and Answers – Economic Water Rates Vs Prevailing Revenue Rates in India

«
»

This set of Irrigation Engineering written test Questions & Answers focuses on “Economic Water Rates Vs Prevailing Revenue Rates in India”.

1. Depending on how many factors the government generally fixes the irrigation water revenue rates?
a) 3
b) 2
c) 1
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Depending on the factors like water requirement of the crops, and earning capacity of the crop the government generally fixes the revenue rates of irrigation waters.
advertisement

2. According to which factor the real cost of irrigation water can be worked out?
a) Maintenance Costs
b) Initial Capital
c) Economic Considerations
d) Total Area of Irrigated Land
View Answer

Answer: c
Explanation: Based on economic considerations like computing the cost of irrigation project, its annual operating and maintenance costs, and recovery of the capital during its lifespan.

3. Economic water rate means the rate worked out in rupees per unit quantity of water.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: To work out the real cost of irrigation waters based on economic considerations, a rate is worked from these considerations. Such a rate, which is worked in terms of rupees per some unit quantity of water, is known as economic water rate.

4. What policy was framed in India to reduce the losses?
a) Irrigation Water Policy
b) Water Law
c) Policy of Water
d) National Water Policy
View Answer

Answer: d
Explanation: In order to reduce the huge losses and subsidies, given by the government in operations of irrigation water systems and the urgent need to increase the water rates a new policy was framed in India in 1987.

5. Economic water rates are higher than the rates by the government bodies.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Economic water rates are higher than the rates being charged by the government bodies in the country. For instance in Gujarat state charged a rupees 0.3 per kiloliter, but only rupees 0.18 per kiloliter is charged by State Tube well Corporation. Similar situations are being faced in states like Orissa, Andhra Pradesh etc.
advertisement

6. What is the main agenda of the National Water Policy?
a) Quality Check of Irrigation Water
b) Recommendations to States
c) Maintenance of the Irrigation Structures
d) Recover Charges
View Answer

Answer: d
Explanation: The main aim or agenda of the National Water Policy is that to recover the revenue rates to adequate the annual operation and maintenance charges and a part of the fixed capital. In this way, we can also convey the scarcity value of natural resources to the consumers.

7. In the main agenda of National Water Policy what charges can be exempted for time being?
a) Recovery of Annual Operation Charges
b) Recovery of Maintenance Charges
c) Recovery of Fixed Capital
d) Irrigation Water Charges
View Answer

Answer: c
Explanation: For some time being or in the initial working years of the irrigation structures (say 10 years) the recovery on the fixed capital cost charges as we must first fully rationalize our revenue rates in such a way that we recover annual and maintenance expenditure completely on the irrigation structures.

8. What is the name of the committee appointed by the government on 23-10-1991?
a) Committee on Revenue Collection on Irrigation Water
b) Committee on Pricing of Irrigation Water
c) Committee on Recovery of Charges
d) Committee on Finding the Irrigation Structures
View Answer

Answer: b
Explanation: With an initiative to rationalize the irrigation water rates in different states, the planning commission of India has appointed a Committee on Pricing of Irrigation Water on 23-10-1991.

9. Which state has completely avoided the irrigation revenue rates?
a) Punjab
b) Maharashtra
c) Andhra Pradesh
d) Gujarat
View Answer

Answer: a
Explanation: Punjab state abolished water charges for the irrigation water supplies on February 1997, as all most all the whole population of the state is farmers. So, in order to benefit its state farmers and to politically become strong among them the government completely abolished the irrigation revenue rates or charges in the state.

advertisement

10. On what factors does the economic water rate depend?
a) 4
b) 5
c) 3
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: The economic water rate depends upon the initial cost of the irrigation project, its effective life span, rate of interest considered on the capital, annual operation charges, and maintenance charges.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Irrigation Engineering.

To practice all written questions on Irrigation Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn