Casting Questions and Answers – Mechanized Foundry

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanized Foundry”.

1. In the mechanized foundry, a roller conveyor is used for the transportation of moulds, on which moulds are transferred by rolling.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The transportation of the moulds should be controlled. A mould cannot be placed on a roller conveyor and allowed to roll until it is stopped by any obstruction. For transportation, moulds are either conveyed on trains or remained in permanent flasks or pushed mechanically along a roller conveyor.
advertisement

2. In sand handling system, the moulds are generally taken out in shaking manner.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In sand handling system of mechanized foundry, the moulds are taken out in a shaking manner that will allow the sand to be transported back to the conditioning plant through the conveyor belt. In this method, the process is easily accomplished without going into the various methods of sand handling.

3. In the mechanized foundry, rubber coated chills are used for supporting the cores in the mould system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The chills are coated with a rubber compound and in some special cases are sprayed with fine silica sand. These chills are basically used to promote solidification in a particular portion of the casting system, while for supporting the cores, the chaplets are used which placed in the mould space.
advertisement
advertisement

4. In the mechanized foundry, using of synthetic sand in moulding makes a casting of better quality.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The sand handling system and the use of synthetic sand in mould mixture of mechanized foundry improve the quality of castings. The bonding strength and the permeability balances itself in an optimum way that gives mould of high strength and good refractoriness that results in castings of better quality.

5. Operating cost involved in the mechanized foundry is more than the cost of any other simple foundry for large production of castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Implementation of mechanization in any foundry increases the production rate and also reduces the operating cost in large volume production of castings. In mechanized foundry overall cost except for maintenance cost decreases and the process takes place in less time too with high accuracy.
advertisement

6. Mechanization also standardizes the working and equipment used in the production of castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Mechanization standardizes almost all the processes and equipment involved in the production of castings. For example, use of standard sized flasks has the capability of storing a wide variety of flasks. This makes less variety in the production process and also makes easier for workers to understand the work.

7. In the mechanized foundry, insertion of cores in mould is very easy and normally done with high tech machines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In mechanized foundry, insertion of cores in mould is not easy. Cores, which are an important part of every mould, should still be inserted into the moulds manually. It is a very important drawback in mechanized foundry, the insertion of the cores remains as a strenuous operation.
advertisement

8. Mechanization can eliminate the use of moulding machines in a foundry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: By implementing mechanization in production, it can eliminate the application of moulding machines which reduces the amount of maintenance expense associated with the production of castings. This also terminates the use of other idle machines that results in optimization and saving of large capital.

9. In the mechanized foundry, removal of casting from mould is not easy and it is generally performed manually.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a mechanized foundry, castings are knocked out from the moulds on a vibratory grid at the knock outstation and sand passes down into a hopper through the grid, and then the castings vibrate off into the cooling trays. This makes the removal very easy with less effort and without damaging the castings.
advertisement

10. In the mechanized foundry, which of the following parts is used for suspending the ladle during pouring of molten metal?
a) Runner
b) Gate
c) Sprue
d) Crane
View Answer

Answer: d
Explanation: In foundry, the assembly of moulds and cores on a conveyor are carried to the casting station where the liquid metal is poured by the ladle which is suspended by the application of crane, and then moulds filled with liquid metal are cooled as they pass through the cooling tunnel and at last arrive at the knockout station for extraction of castings.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.