Foundry Questions and Answers – Methods of Sand Moulding

«
»

This set of Foundry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Methods of Sand Moulding”.

1. In Bench Molding, the height of the bench can be adjusted.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In Bench Molding, the light and the heavy moulds can be made. Small and the light molds are prepared on benched. The heavy moulds are molded on the floor but they are cope and the drag are rammed on the benches. Hence, it is said that the height of the bench can be adjusted.
advertisement

2. Which of the following molding method is not used in foundries?
a) Bench
b) Floor
c) Machine
d) Injection
View Answer

Answer: d
Explanation: The Injection molding process is used for plastic molding. It has no role in the foundry processes and the working materials in foundries are heavier than the plastic.

3. Both Green and Dry Sand Moulds can be made by floor molding.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Both the medium and large moulds can be made by floor molding. Usually, green sand is used for medium sized castings and dry sand for large castings. Therefore, both the type of moulds can be made by floor molding.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In Bench molding, the molder makes the mold while standing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The cope and drag are both rammed on bench. The height of the mould can be adjusted. Hence the mould maker has to stand and work on the mould in Bench molding.

5. Non Ferrous castings are especially made on _______________
a) Floor Molding
b) Pit Molding
c) Bench Molding
d) Machine Molding
View Answer

Answer: c
Explanation: Non-ferrous castings are made by both the type of sand such as Green sand and Dry Sand. These sands are used in the Bench Molding processes. Hence, bench molding is employed in non-ferrous castings.
advertisement

6. Castings that cannot be made floor molding can be made using ___________
a) Pit Molding
b) Injection Molding
c) Machine Molding
d) Bench Molding
View Answer

Answer: a
Explanation: Very big castings which cannot be made in flasks are molded in pits dug on the floor. Very large castings can be handled and cast easily through pit molding. In floor molding, the making of such flasks is difficult and not economical.

7. The sides of the pit drag are lined with ____________
a) Binders
b) Bricks
c) Additives
d) Refractories
View Answer

Answer: b
Explanation: When the molten metal is poured into the cope and drag assembly, the metals start getting solidified and the gases are emitted out. Due to the compactness of the sand, the gases find it difficult to go out. Hence it is lined with bricks t=for east escape of the gases.
advertisement

8. Gates, runners, pouring basin etc are made in ____________ in pit molding.
a) Cope
b) Drag
c) Pattern
d) Cores
View Answer

Answer: a
Explanation: The cope (in a separate flask) is rammed over pit (drag) with the pattern position. The cope is an upper part of the assembly where metal is poured in. Hence all these elements are the constituents of the cope.

9. Uniform and consistent castings can be obtained by __________ method in molding.
a) Injection Molding
b) Pit Molding
c) Machine Molding
d) Bench
View Answer

Answer: c
Explanation: As the operations like ramming, rolling of the mould over, withdrawing the pattern etc, are done by the machines, the operations are done faster and identical. Due to this, consistent products are obtained.
advertisement

10. Which of the following machines is not used in machine molding?
a) Jolting Machine
b) Sand Slinger
c) Squeezer Machine
d) Mill Hopper
View Answer

Answer: d
Explanation: It is used for manufacturing of Cement. It is used in its manufacturing. Other machine used in machine molding are: Sand Slinger and Jolt and Squeezer machine.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundry and Forging.

To practice all areas of Foundry and Forging, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.