Casting Questions and Answers – Destructive Testing

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Destructive Testing”.

1. Destructive tests are generally much easier to interpret than the non-destructive tests.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Destructive tests are mainly carried out to the specimen’s failure, in order to evaluate a specimen’s performance or material’s behavior under different loads. These tests are much easier to carry out, give more information, and are easier to interpret than non-destructive tests.
advertisement

2. Destructive testing is not economical for mass production as this method destroys material for the inspection.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Destructive testing is the most suitable and economic method for objects which will be mass-produced, it only involves the cost of destroying a small number of specimens which is quite negligible. Destructive test is not economical where only one or two things are to be produced.

3. In destructive testing, all the operations are performed manually, thus it does not require any technologies or electronic devices.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In destructive testing, analyzing of destructive failure mode is often completed using a high-speed camera, which records continuously until the failure is detected. Detection of the failure can be accomplished by using a sound detector which produces a signal to start the high-speed camera.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. High speed camera used in destructive testing can give very precise information about the failure of casting or material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The high-speed cameras used in destructive testing have advance recording modes to capture almost any kind of destructive failure. After the failure of casting, camera stops recording and the captured images can be played back in slow motion which shows precise information, image by image during and after the destructive test.

5. Destructive testing method can also be economical for large casting or structure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Destructive testing method can be applicable to the large structures but it is not economical because destruction of large casting or structure will cause steep downing of productivity. So for large structures or castings, other methods are used for the inspection like modeling by finite element software.
advertisement

6. Which of the following tests is not the type of destructive testing of materials?
a) Stress test
b) Crash test
c) Hardness test
d) Pressure test
View Answer

Answer: d
Explanation: Pressure test is basically a type of non-destructive test in which a gas is injected in a closed casting, and then the casting is dipped into water and if it produces any leak of gas in the water, that basically shows presence of defects in the casting that can be simply observed by visual inspection. And the test like a stress test, hardness test and crash test, these are related to the destructive testing of materials.

7. Which of the following tests uses a heavy pendulum for the breaking of a specimen while inspection?
a) Pressure test
b) Static tear test
c) Stress test
d) Charpy v-notch test
View Answer

Answer: d
Explanation: In the Charpy v-notch test, the specimen is first heated to a specified temperature. Then it is placed in a machine and broken within five seconds. This testing machine uses a heavy pendulum to break the specimen. This test indirectly provides fracture toughness of the material or casting.
advertisement

8. Charpy v-notch test can only estimate the energy absorbed by the fracturing of material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In charpy test, not only the absorbed energy, but the percentage of shear fracture area can also be measured. This is generally evaluated by observing the fracture surface of the specimen or work-piece and this estimates the relative amount of shear fracture, which looks rough or torn.

9. The dynamic tear test is mainly used for evaluating fracture properties of ultrahigh strength steel castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The dynamic tear test is used to characterize the fracture properties of ultrahigh-strength steels and also for the aluminum and titanium alloys which generally do not exhibit any sharp transition temperature behavior. This test is performed by impact loading and results into absorption of energy at various testing temperatures.
advertisement

10. In impact testing of materials, the notches are made to reduce the stress concentration.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In impact testing of materials, the notches in specimen are made intentionally to increase the stress concentration so as to increase the tendency to fracture as most of the mechanical components have stress raisers. The notch material should be tough enough to withstand the impact force.

11. The fatigue performance of metallic casting is generally determined by endurance limit of the material.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The fatigue performance of the material is generally evaluated by endurance limit of the metal which indicates maximum stress, stress range or stress amplitude. It is also determined by a number of load cycles which are applied to the material or casting for the evaluation of properties.

12. Which of the following parameters is also known as stress intensity factor (K)?
a) Creep
b) Proof resilience
c) Fracture toughness
d) Endurance
View Answer

Answer: c
Explanation: The fracture toughness parameter is also called as stress intensity factor (K) which is used for heavy sections of high strength and low ductility material of casting developing plain strain conditions, and other energy based methods are generally used for comparatively thinner sections made of low strength and high ductility material.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.