Casting Questions and Answers – Dust Collecting Equipment

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dust Collecting Equipment”.

1. Which of the following types of filtration system uses an eccentric rod assembly?
a) Reverse air cleaning
b) Jet cleaning
c) Shaker filtration system
d) Pulse cleaning
View Answer

Answer: c
Explanation: In filtering equipment, the filter bags are intermittently shaken by means of an eccentric rod assembly that can take place if the filtration process is obstructed. This cleaning method is generally used in smaller sized filter systems as the load has to remain low. In general, this cleaning method is not very optimal.
advertisement

2. Improper application of dust collecting equipment may lead to the occurrence of dust explosion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the foundry, when the dust is combustible and dispersed in air or another oxidant and improper using of dust collecting equipment which increases pressure in the dust compartment of equipment and thereby a thread of ignition due to increase in pressure and temperature can even lead to an explosion.

3. The chances of hazard increase with the increase in the size of combustible dust particles in the foundry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The chances of hazard increases due to a decrease in the size of combustible dust in the foundry. More particles in small size in a specific volume provide a larger area for combustion. The volatility of fine dust particles can easily propagate explosion by contacting ignition which might further cause dangerous physical injuries to the foundry workers.

advertisement
advertisement

4. A thorough analysis of combustible dust should be followed even after collecting it by dust collecting equipment.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A thorough analysis should be considered in which dust can be disbursed. Dust is concentrated in equipment such as dust collectors; a combustible combination may be present whenever the equipment is functioning. After assessing hazards, mitigation techniques should be used in the situation to regulate the combustible dust hazards.

5. Ventilation systems can only control the temperature but cannot be used for controlling dust particles in the foundry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Ventilation systems are best for controlling air quality by preventing the flow of dust particles. The processes involved in this system are accomplished by mechanical or natural means. It can also control temperature but it is majorly considered for the controlling of air quality by collecting dust particulates.
advertisement

6. Electrical equipment is also used along with the dust collecting equipment to control ignition of combustible dust particles in the foundry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the foundry, the processes involved in the production of castings like melting, pouring and solidification generates combustible dust particulates which may even burst due to the presence of high pressure, which can cause explosion in the foundry. So, appropriate electric equipment and wiring methods should be used for controlling spark or ignition of dust particles.

7. In non-ferrous foundries, electrical equipment, heating system and dust collecting systems are generally kept in a single unit to optimize space.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In non-ferrous foundries, there can be chances of a generation of combustive dust particulates which are safely collected by dust collecting equipment. But keeping of this system with heating system might ignite the dust particles which in turns to fire or explosion in the foundry. So it is very necessary to keep dust collecting systems away from the heating systems.
advertisement

8. A fast acting valve is generally installed to isolate combustive hazards in the foundry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A fast acting valve is an isolating or segregating device used for isolating the hazards with a barrier. The purpose of this automatic fast acting valve is to seal off the area of material handling system from spreading of fire. It is intended to prevent the flame front and isolate the part of equipment in the case of rapid burning.

9. Which of the following devices is used for the removing of particulates from a gas by using water droplets?
a) Pulse cleaner
b) Air cleaner
c) Dry scrubber
d) Venturi scrubber
View Answer

Answer: d
Explanation: Venturi scrubbers are used to remove dust particulate from the gas stream. Venturi Scrubber includes a venturi part in combination with a droplet separator part, where the gas is fed into the part and it proceeds through a water mist at the venturi throat at high speed. The dust particle mixes with water to form large particles that remove itself from the gas in the separator part.
advertisement

10. In the dry gas scrubbing process, sodium bicarbonate material is used which completely absorbs the acidic gases and other dust particles.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In dry gas scrubbing process, sodium bicarbonate adsorbent is used which adsorbs the acidic gases and other dust particles. The complete process is adsorption instead of absorption. Adsorption process, in which particles or exhaustive gases adheres to surface of adsorbent by forming an extremely thin layer of particulates to the adsorbent.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter