Machine Tools Questions and Answers – Casting

«
»

This set of Machine Tools Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Casting”.

1. Which type of metal is used in casting process?
a) liquid
b) solid
c) gas
d) plastic
View Answer

Answer: a
Explanation: In casting, generally we used metal in liquid form so that it can be easily poured and then we solidified it.

2. The casting can be defined as pouring of molten metal into a mould
and taking it out after it becomes vapor.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false.In casting, first we take metal in liquid form, Then we pour it and after it we let it to solidify and then we take it out.

3. Which of the following is the component of foundry sand?
a) river sand
b) clay
c) moisture
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: These all are the components of foundry sand. Permeability is the important property for sand casting and this property is totally related with the foundry sand.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following component withstand the high temperature in
casting process?
a) clay
b) moisture
c) silica
d) water
View Answer

Answer: c
Explanation: Silica has a property to withstand high temperature. Silica sand is taken out by crushing sandstone. It is mostly used because of its great abundance.

5. Why the porous structure provided by the silica is necessary in casting process?
a) for the escape of gases
b) for the escape of vapors
c) for the escape of both gases and vapors
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Permeability is the important factor for sand casting. If we do not allow gases and vapor to escape from the mould it can damage the casting pattern and can also weaken the strength of the material. Silica allows the escape of gases and vapor and that’s why it is necessary to provide this porous structure.

6. The upper portion of the casting flask is known as cope.
a) true
b) false
View Answer

Answer: a
Explanation: The upper portion of casting flask is known as cope where as lower portion of casting flask is known as drag.

7. Chills are used to increase the heating rate of metal..
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: This is false. Chills are generally used to increase the cooling rate of the metal..
advertisement

8. Which of the following provide cohesion among the sand particles?
a) clay and moisture
b) clay and silica
c) moisture and silica
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Silica withstand the high temperature while clay and moisture provide cohesion. So among three pairs, pair of clay and moisture is the right answer.

9. Which of the following component gives the necessary plasticity to sand?
a) silica
b) clay
c) moisture
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Clay is also used to give plasticity to sand. Clay gives plasticity to sand in order to shape the mould.

advertisement

10. The mould material used for moulding is a granite.
a) true
b) false
View Answer

Answer: b
Explanation: The mould material used for molding is a foundry sand. In mould, inner sand is finer known as facing sand and outer sand is known as baking sand.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Machine Tools and Machining.
To practice all areas of Machine Tools and Machining, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.