Foundry Questions and Answers – Advantages and Applications of Foundry

«
»

This set of Foundry Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Advantages and Applications of Foundry”.

1. Scope of automation in foundry process is _____________
a) Low
b) High
c) Minimum
d) Maximum
View Answer

Answer: a
Explanation: The foundry processes are extensively laborious while compared to other manufacturing processes. The productivity when compared to efforts is low. The processes can be mechanized but not automated.
advertisement

2. Which of the following is an advantage of the Green sand molding process used in a foundry?
a) Appropriate for long production run
b) Very low cost process
c) Sand is reusable
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The green sand has an adequate amount of water which is lost during the process but it can be restored by adding the same and it is fit for reusing. This enables it to be usable for longer production at less cost. Hence, the green sand molding is employed in most foundries.

3. The castings in formed in foundry produced are accurate in dimensions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The dimensions of the casting depend on the method of preparation employed. Investment mould casting gives higher dimensional accuracy whereas the sand casting gives low dimensional accuracy.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The _______ energy consumption is a drawback of the foundry.
a) High
b) Optimum
c) Intensive
d) Low
View Answer

Answer: a
Explanation: In a foundry, the sources of energy used are large in number. The major drawback of the foundry is that the energy consumption in terms of material, refractories and metal is very high.

5. Majority parts in transportation vehicles are made by the foundry processes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cast metal parts account for more than 90% of an automobile engine and for more than 50% of the total weight of the tractor. Thus, most of the parts are made of cast iron are manufactured in foundries.
advertisement

6. ______________ defects in castings cannot be identified easily.
a) Internal
b) External
c) Chemical
d) Metallic
View Answer

Answer: a
Explanation: The casting is usually made in bulk in foundries and it is not visible to the naked eyes. The castings have to be sent for X-ray testing and such kind of test to find out the internal defects. Identifying internal defects is a tough task in foundries.

7. Castings are usually designed for ________ distribution of loads.
a) Equal
b) Unequal
c) Maximum
d) Minimum
View Answer

Answer: a
Explanation: The castings are designed for the equal distribution of loads on all the members of the product and for minimum stress concentration in order to achieve more strength and more service life of the casting.
advertisement

8. The _______ directional properties are imparted to the castings made in foundries.
a) Single
b) Double
c) Spherical
d) Multiple
View Answer

Answer: a
Explanation: When the pouring takes place in the foundry, the uniform melting of the metal is ensured so that the casting prepared has adequate strength. This imparts a uniform and a single directionality to the castings that are produced and provides better vibration damping capacity to the cast parts.

9. In the foundry, the metal joining process is employed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The foundry produces the castings that are in a single piece. Even if the pattern of the first and second half is different, it produces the casting in a single piece. Hence, the metal joining process is eliminated in the foundry.
advertisement

10. Foundry process is used to make intricate parts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The foundry process is suitable for both small and large components. It gives a high rate of production, small dimensional tolerances and good surface finish. Due to these properties, it can be used to produce intricate parts.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundry and Forging.

To practice all areas of Foundry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.