Casting Questions and Answers – Types of Risers

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Risers”.

1. What is the general shape of an open riser?
a) Cubical
b) Trapezoidal
c) Cylindrical
d) Rounded
View Answer

Answer: c
Explanation: The shape of an open riser is generally cylindrical. The top of the cylinder is open, causing the molten metal direct exposure to the atmosphere.
advertisement

2. With an increase in the weight of riser, what would be the corresponding change in the yield?
a) Increase
b) Decrease
c) Will not change
d) Not related
View Answer

Answer: b
Explanation: Weight of the riser and the yield of the casting are inversely proportional to each other, that is, with an increase in the riser, yield will decrease.

3. Which of the following factors is not considered in regards with directional solidification?
a) Riser diameter
b) Riser height
c) Riser location
d) Metal to be casted
View Answer

Answer: d
Explanation: When directional solidification is taken into consideration, the size of the riser and its location are the factors, but the metal to be casted is not a factor of directional solidification.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. With an increase in the initial volume, how does it affect the efficiency of the riser?
a) Increases
b) Decreases
c) Will not change
d) No relation
View Answer

Answer: b
Explanation: The initial volume of the metal inside the riser and the efficiency of the riser are inversely linked with each other, that is, with an increase in the initial volume, there will be a decrease in the efficiency of the riser.

5. In solidification of a riser, which of the following cannot be used for insulation?
a) Insulation powder
b) Insulation sleeve
c) Insulation pad
d) Insulation clip
View Answer

Answer: d
Explanation: For delaying the solidification in risers, insulation is done. Insulation powder, insulation sleeve and insulation pad can be used, but not an insulation clip.
advertisement

6. Which of the following insulations slows down the radiation losses?
a) Insulation powder
b) Insulation sleeve
c) Insulation pad
d) Insulation clip
View Answer

Answer: a
Explanation: Insulation powder is used for slowing down the process of retardation of radiation losses from the surface of the metal in the riser.

7. Which of the following will not affect insulation?
a) Charcoal
b) Graphite
c) Copper
d) Out hulls
View Answer

Answer: c
Explanation: When there is an addition of a powdered form of charcoal, graphite or out hulls, there is an insulation effect in the riser, but not by the addition of copper.
advertisement

8. An open riser is connected only at the top of the cope.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: An open riser is connected at the top of the cope, but may also have a connection at the side of the parting line.

9. With an increase in the weight of sprue, what would be the corresponding change in the yield?
a) Increase
b) Decrease
c) Will not change
d) Not related
View Answer

Answer: b
Explanation: Weight of the sprue and the yield of the casting are inversely proportional to each other, that is, with an increase in sprue, yield will decrease.
advertisement

10. A blind riser is bigger than an open riser.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A blind riser can be made anywhere in the mold, and it occupies minimum area and volume, hence it is smaller as compared to an open riser.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.