Casting Questions and Answers – Types of Cores

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on ” Types of Cores”.

1. Which of the following core cannot be classified by the nature of core material employed?
a) Dry sand core
b) Shell core
c) Sodium silicate core
d) Oil bonded core
View Answer

Answer: a
Explanation: Dry sand core is a core which comes under state or condition of core, while all other types of cores come under nature of core materials employed.
advertisement

2. Which of the following will not be classified under the type of core hardening process employed?
a) Nishiyama process
b) Ram up core
c) Furan no-bake system
d) Cold set process
View Answer

Answer: b
Explanation: Ram up core cannot be classified under the type of core hardening process employed, while the remaining can be classified under it.

3. Which of the following core cannot be classified under the shape and position of the core?
a) Balanced core
b) Ram up core
c) Shell core
d) Horizontal core
View Answer

Answer: c
Explanation: Among the following, shell core is the core which cannot be classified under shape and position of the core, while the remaining others can be classified under it.
advertisement
advertisement

4. Which of the following cores are produced by mixing silica?
a) Green sand cores
b) Dry sand cores
c) Oil bonded cores
d) Resin bonded cores
View Answer

Answer: c
Explanation: Oil bonded cores are produced by adding silica and a small amount of linseed oil, and then polymerized.

5. In resin bond cores, the core is baked at what temperature?
a) 275°F – 390°F
b) 375°F – 450°F
c) 485°F – 645°F
d) 775°F – 880°F
View Answer

Answer: b
Explanation: For such types of operations, the core is known to be backed at a good amount of temperature. In resin bond cures, the core is baked in the core box at a temperature range of 375°F – 450°F.
advertisement

6. In hot box process, core box is heated up to what temperature?
a) 220°F – 300°F
b) 250°F – 320°F
c) 350°F – 500°F
d) 420°F – 550°F
View Answer

Answer: c
Explanation: In the hot box process, core box is known to be made up of cast irons or steels or aluminium metal. It is heated in between the temperature range of 350°F – 500°F.

7. Sodium silicate reacts with carbon dioxide to give what?
a) Sodium dichromate
b) Sodium sulphide
c) Sodium bicarbonate
d) Sodium carbonate
View Answer

Answer: d
Explanation: When sodium silicate is made to react with carbon dioxide gas, it is known to yield sodium carbonate and silica gel.
advertisement

8. Silica gel is formed when sodium bicarbonate reacts with carbon monoxide.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Silica gel is formed along with sodium carbonate when sodium silicate reacts with carbon dioxide.

9. What percentage of clay content is required in furan-no-bake system?
a) Less than 0.3%
b) Less than 0.4%
c) Less than 0.5%
d) Less than 0.6%
View Answer

Answer: c
Explanation: In furan-no-bake system, there is very less amount of clay content present in it. The cores and mixture are found to contain less than 0.5% of clay.
advertisement

10. What percentage of powered ferrosilicon is mixed with sodium silicate bonded sand in Nishiyama process?
a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 4%
View Answer

Answer: b
Explanation: In Nishiyama process, 2% of finely powered ferrosilicon is made to mix with sodium silicon bonded sand to ensure that hardening occurs.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter