Casting Questions and Answers – Refractory Sands

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Refractory Sands”.

1. Which of the following is not refractory sand?
a) Olivine
b) Silica Sand
c) Dolomite
d) Barium Chloride
View Answer

Answer: d
Explanation: Among the following, Barium Chloride is not refractory sand, as it is counted under foundry fluxes, whereas all remaining sands are refractory sands.
advertisement

2. Which refractory sand has the best moulding material?
a) Silica sand
b) Magnesite
c) Zircon
d) Olivine
View Answer

Answer: a
Explanation: Silica sands are considered to be having the best moulding material. It has its occurrence in a variety of crystalline modifications.

3. Ganister is another name for which sand?
a) Magnesite
b) Zircon
c) Silica sand
d) Dolomite
View Answer

Answer: c
Explanation: Ganister is another name for silica sand. As, silica is obtained from carbon-ferrous sandstone, also known as dinas.

4. At what temperature, does quartz melt completely?
a) 1725°C
b) 1925°C
c) 1825°C
d) 2025°C
View Answer

Answer: a
Explanation: Quartz gets melted completely at 1725°C. After reaching this temperature, the quartz would then start undergoing transformations.

5. Which of the following is the most porous sand?
a) Silica sand
b) Zircon
c) Olivine
d) Dolomite
View Answer

Answer: a
Explanation: Even when the silica sand are packed as mould cavity, they show enough porosity and permeability, and hence are porous sands.
advertisement

6. At what temperature does the silica sand start expanding thermally?
a) 918°F
b) 843°F
c) 1063°F
d) 1124°F
View Answer

Answer: c
Explanation: It is one of the disadvantages of silica sand, that it has its thermal expansion temperature at 1063°F. At this temperature, the volume of the sand starts to increase.

7. Which of the following factor is not to be considered while selecting a refractory?
a) Conductivity
b) Expansion
c) Size of the particle
d) Permeability
View Answer

Answer: d
Explanation: Conductivity, thermal expansion and size of the particle are few of the factors needed to be considered while selecting a refractory and not permeability.

8. Which sand is generally used repetitively for mould making?
a) Silica sand
b) Zircon
c) Olivine
d) Dolomite
View Answer

Answer: a
Explanation: Silica sand has this as one of its advantages, that it can be used again and again for making moulds. This repetitive use of silica sand makes production even more inexpensive.

9. Which of the following sand is freely available?
a) Silica sand
b) Zircon
c) Olivine
d) Dolomite
View Answer

Answer: a
Explanation: Silica sand has this as one of its advantages, that it is available without any difficulty in abundance. Hence, the cost of silica sand is also low.

10. Silica sand is expensive.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Silica sand is most freely available, without any difficulty in abundance. Hence, the cost of this sand is low.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn