Casting Questions and Answers – Methods of Green Sand Molding

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Methods Of Green Sand Molding”.

1. Which of the following is the simplest sand molding?
a) Open sand method molding
b) Bedded-in method molding
c) Turn-over method molding
d) Dry sand molding
View Answer

Answer: a
Explanation: Among the following, open sand method molding is the easiest and simplest of the three green sand molding methods.
advertisement

2. Which of the following is not an application of Open sand molding method?
a) Grills
b) Floor plates
c) Weights
d) Cupboards
View Answer

Answer: d
Explanation: Among the listed applications of an open sand molding method, making cupboards is not an application of it.

3. Which method is used if the upper surface of casting is required to be smooth?
a) Open sand method molding
b) Bedded-in method molding
c) Turn-over method molding
d) Dry sand molding
View Answer

Answer: b
Explanation: If the requirement of the casting is that, its upper surface should be smooth, bedded in the method should be used.
advertisement
advertisement

4. In bedded-in method, what shape does the upper surface of the casting have?
a) Round
b) Helical
c) Flat
d) Trapezoidal
View Answer

Answer: c
Explanation: In the bedded-in molding method, the upper surface of the casting, which has to be smoothened, can be any other shape, but not flat.

5. Railing and gates is an application of which of the following molding method?
a) Open sand method molding
b) Bedded-in method molding
c) Turn-over method molding
d) Dry sand molding
View Answer

Answer: a
Explanation: Castings which are simple with tops being flat, can be produced from the open sand molding method.
advertisement

6. Which of the following method can be used for both solid patterns and split patterns?
a) Open sand method molding
b) Bedded-in method molding
c) Turn-over method molding
d) Dry sand molding
View Answer

Answer: c
Explanation: For both the patterns to be produced, that is solid and split patterns, turn-over method of molding can be used.

7. The following figure represents which molding method?
Turn-over method molding diagram
a) Open sand method molding
b) Bedded-in method molding
c) Turn-over method molding
d) Dry sand molding
View Answer

Answer: c
Explanation: The following figure represents a turn-over method of molding, where the drag flask is kept over the pattern.
advertisement

8. How much is the floor sand in a typical dry sand molding mixture?
a) 30%
b) 35%
c) 40%
d) 45%
View Answer

Answer: c
Explanation: In a typical dry sand molding mixture, the total content of floor sand is approximately about 40%, for making non-ferrous castings.

9. Which of the following imparts a better dimensional accuracy?
a) Open sand method molding
b) Bedded-in method molding
c) Turn-over method molding
d) Dry sand molding
View Answer

Answer: d
Explanation: Among the four methods of molding mentioned here, dry sand molding offers better accuracy in dimensions than the green sand molding types mentioned.
advertisement

10. Dry sand molding is cheaper as compared to green sand molding.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Dry sand molding, as compared to green sand molding is a bit expensive process, as it involves more time as well as labour.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter