Casting Questions and Answers – Special Casting Techniques

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Special Casting Techniques”.

1. Which type of sand is used in shell moulding?
a) Black sand
b) Wet and fine sand
c) Dry and fine sand
d) Any of the sand
View Answer

Answer: c
Explanation: Dry and fine sans is used in shell moulding. It is completely free if clay (90-140 GFN).
advertisement

2. Which is the most widely used resin in shell moulding?
a) Phenol formaldehyde
b) Ethanol formaldehyde
c) Phenol
d) Ethanol
View Answer

Answer: a
Explanation: Phenol formaldehyde is used as resin in shell moulding. It acts like a thermoplastic material.

3. The machine used to mix shell mould particles consistently is __________
a) Mixer
b) Cupola furnace
c) Mueller
d) Mixer & Cupola furnace
View Answer

Answer: c
Explanation: Mueller is the machine used to mix mould particles thoroughly.
advertisement
advertisement

4. Which of the following statement is true?
a) The size of the casting can be adjustable
b) The size of the casting is not limited
c) The size of the casting obtained by shell moulding is limited
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The size of the casting is limited and is usually up to 200kg.

5. Cylinder and cylinder heads for air cooled IC engines are casted using which technique?
a) Precision investment casting
b) Shell moulding
c) Permanent mould casting
d) Die casting
View Answer

Answer: b
Explanation: Cylinders, cylinder head, automation parts, cast tooth etc are casted using shell moulding.
advertisement

6. In precision investment casting, to make the mould the prepared pattern is dipped into a slurry. From which material is this slurry is made up of?
a) Ethyl silicate
b) Sodium silicate
c) Both Ethyl and Sodium silicate
d) Neither Ethyl nor Sodium silicate
View Answer

Answer: c
Explanation: The slurry in which prepared pattern is dipped into is made by suspending fine ceramic particles in ethyl silicate or sodium silicate.

7. Cores used in PMC are usually made up of?
a) Metal
b) Collapsable material
c) Sand
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In PMC the cores can be made out of any of these materials.
advertisement

8. Another name of Gravity Die Casting is?
a) Centrifugal casting
b) Permanent mould casting
c) Precision investment casting
d) Hot chamber process
View Answer

Answer: b
Explanation: Since, metal enters the mould under gravity, hence permanent, mould casting is also known as gravity die casting.

9. In PIC, any wax remnants are dissolved with the help of hot vapors of a solvent. Which solvent is used for this purpose?
a) Ethanol
b) ChloroFluoroCarbon
c) TriChloroEthylene
d) Any of the above
View Answer

Answer: c
Explanation: Before preheating of the prepared mould, any of the wax remnants are dissolved with the help of a solvent such as TriChloroEthylene.
advertisement

10. Which of the following is a limitation of die casting, but is overcome in vacuum die casting?
a) The air left in the cavity when the die is closed
b) The moisture left in the cavity when the die is closed
c) The air left in the cavity when the die is open
d) The moisture left in the cavity when the die is open
View Answer

Answer: a
Explanation: In die casting the major problem is the air left inside the cavity when the die is closed, but in the case of vacuum die casting this air is evacuated out.

11. Pattern used in shell moulding is normally made up of?
a) Wax
b) Metal
c) Wood
d) Plastic
View Answer

Answer: b
Explanation: Metal is the most used material to make patterns for a process of shell moulding.

12. The casting process that does not require a core to produce a hollow casting is?
a) Shell moulding
b) Hot-chamber die casting
c) Permanent mould casting
d) True centrifugal casting
View Answer

Answer: c
Explanation: Permanent mould casting is the only process that does not require cores to be used for hollow projections.

13. Hollow casting is the other name of which of the following special casting process?
a) Slush casting
b) Vacuum die casting
c) Precision investment casting
d) Squeeze casting
View Answer

Answer: a
Explanation: Slush casting is used to make casting which is actually hollow projections. Hence, it is also called a hollow casting.

14. Squeeze casting method was developed in which country?
a) Japan
b) India
c) America
d) Russia
View Answer

Answer: d
Explanation: Russia was the country in which squeeze casting was first developed.

15. The tundish is a _______
a) Pouring vessel
b) Riser
c) Type of core
d) Machine name
View Answer

Answer: a
Explanation: Tundish is a refractory lined intermediate pouring vessel.

16. Which of the type of centrifugal casting methods is used to produce ‘non-symmetrical’ shaped castings?
a) True centrifugal casting
b) Semi centrifugal casting
c) Centrifuging
d) Non centrifugal casting
View Answer

Answer: c
Explanation: More than a single object is connected radially through a central sprue in centrifuging. But the castings need not be symmetrical always, unlike other centrifugal casting processes.

17. True centrifugal casting method is usually used to make __________
a) Bent pipes
b) Hollow pipes
c) Bolts
d) Nuts
View Answer

Answer: b
Explanation: True centrifugal casting method is usually used to make ‘hollow pipes and tubes’.

18. Pressure range for low pressure die casting is ___________
a) 0.3-1.5 bars
b) 0.5-2 bars
c) 2-6 bars
d) up to 8 bars
View Answer

Answer: a
Explanation: Usually the gauge is set to a range of 0.3-1.5 bars while providing pressure to the molten metal to raise it in the riser.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter