Casting Questions and Answers – Foundry Environment Health and Safety – 1

«
»

This set of Casting Quiz focuses on “Foundry Environment Health and Safety”.

1. Above what noise levels should hearing protector be worn by a worker?
a) 80 dB
b) 85 dB
c) 90 dB
d) 95 dB
View Answer

Answer: b
Explanation: Hearing protectors are one of the most important tools of safety measures. Every employee who works in a foundry, in a noise level above 85 decibels should wear a hearing protector as a safety measure.
advertisement

2. Above what period of employment should a person wear a hearing protector?
a) 3 months
b) 6 months
c) 9 months
d) 12 months
View Answer

Answer: b
Explanation: Industrial noises are of very high frequencies, any sound of such decibels can cause deafening to the employee if he is working for a long period of time. For any employee who is working for more than 6 months should wear a hearing protector.

3. What is the shape of an ear canal seal?
a) Spherical
b) Cylindrical
c) Conical
d) Pyramidal
View Answer

Answer: c
Explanation: Ear canal seals are a type of hearing protectors which help in reducing the noise level heard by the employee. These are an option to plug type protectors. The shape of ear canal seals is conical.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following is not a source for entering phenols?
a) Steel scrap
b) Coke combustion product
c) Sand binder
d) Scrap iron
View Answer

Answer: a
Explanation: There are many types of compounds which contain mainly phenolic components in them. These compounds are present in the foundry environment, which may cause damage to human health. Among the following, steel scrap is not a source for entering phenols.

5. Which material is used for destroying phenols?
a) Carbon tetrachloride
b) Carbon dioxide
c) Carbon monoxide
d) Chlorine dioxide
View Answer

Answer: d
Explanation: In a foundry environment, there is a presence of phenols observed coming through various sources like scrap iron. These phenols can be destroyed with the help of a compound called as chlorine dioxide.
advertisement

6. What is the allowable time exposure for an air blow noise?
a) 2 hours
b) 3 hours
c) 4 hours
d) 5 hours
View Answer

Answer: a
Explanation: It is the noise experienced in quick released high pressure air that 4 hours of time can be allowed to be exposed to it. But in case of air blow noise, allowable exposure is only 2 hours.

7. What is the amount of noise produced in hand ramming with a hammer?
a) 90 dB
b) 95 dB
c) 100 dB
d) 105 dB
View Answer

Answer: b
Explanation: In case of sand slingers, 90 dB of noise is produced. In the case of tumblers, 100 dB of noise is produced. In case of shake out, 105 dB of noise is produced, and in case of hand ramming with hammers, 95 dB of noise is produced.
advertisement

8. What is the maximum amount of phenol concentration found in a foundry?
a) 3 ppm
b) 4 ppm
c) 5 ppm
d) 6 ppm
View Answer

Answer: c
Explanation: In foundries, there are many ways by which phenol compounds enter into the working space. High amount of phenol concentration could be hazardous for human health. The maximum amount of phenol concentration found in foundries is 5 ppm.

9. Gloves used in foundries are made up of copper fabric.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In foundries, gloves are used for the protection of the hand of the worker. These gloves are made up of aluminized fabric, which helps in reflecting the heat. They also contain a material called asbestos, which provides insulation.
advertisement

10. Cape sleeves cover the knee of the worker.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A pourer’s legging and a knee legging is used for covering the knee, ankle and the lower part of the leg. A cape sleeve, on the other hand, is used for covering the shoulder, the back, the chest and the arm of the worker.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting.

To practice all areas of Casting for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.