Casting Questions and Answers – Heating and Pouring

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on ” Heating And Pouring”.

1. For casting operation, a metal must be heated to what temperature?
a) Above solidifying temperature
b) Above vapourising temperature
c) Above melting temperature
d) Above room temperature
View Answer

Answer: c
Explanation: For casting operations to take place, the metal to be casted must be heated above the melting temperature. The casting cannot be done at room temperature, as the metal needs to be liquefied first.
advertisement

2. Which of the following is not a furnace used for heating?
a) Cupola furnace
b) Crucible furnace
c) Electric arc furnace
d) Blow air furnace
View Answer

Answer: d
Explanation: Among the following, blow air furnace is not a type of furnace which is used for the heating purposes, whereas cupola, crucible and electric arc, are furnaces which are regularly used for heating.

3. Heat required to raise the temperature to the melting point is called what?
a) Sensible heat
b) Latent heat
c) Calorific heat
d) Specific heat
View Answer

Answer: a
Explanation: Heat required to raise the temperature to the melting point is called as sensible heat. When there is a change of state of a material, keeping the temperature constant, that heat is called as latent heat.
advertisement
advertisement

4. The heat needed for a change of state of a material without changing the temperature is called what?
a) Sensible heat
b) Latent heat
c) Calorific heat
d) Specific heat
View Answer

Answer: b
Explanation: The heat needed for a change of state of a material without changing the temperature is called as latent heat. Latent heat is also referred to as hidden heat.

5. If there is an increase in the mass of the metal being heated, how would it affect the total heat energy required to raise the temperature of metal?
a) Increases
b) Decreases
c) No affect
d) Quantities not related
View Answer

Answer: a
Explanation: With an increase in the mass of the metal which is being heated, there would be an increase in the total heat energy which is required to raise the temperature of the metal.
advertisement

6. What is the unit of specific heat of solid metal?
a) J/kg
b) J °C/kg
c) J/kg °C
d) °C/kg
View Answer

Answer: c
Explanation: The units to measure the specific heat of a solid metal or that of liquid metal is given by J °C/kg, where Joule is unit of energy, Celcius is the unit of temperature and kg is the unit of mass.

7. When the molten metal is put into the mold, what is that temperature called?
a) Melting temperature
b) Vapourising temperature
c) Pouring temperature
d) Room temperature
View Answer

Answer: c
Explanation: For a molten metal to be able to be poured, the temperature which it is required to possess is called as pouring temperature. This temperature is higher than the melting temperature but lower than the melting temperature.
advertisement

8. In any flow through a system, if the area of cross section in which the metal is flowing, decreases, how will it affect the velocity?
a) Increases
b) Decreases
c) No affect
d) Quantities not related
View Answer

Answer: a
Explanation: If the area of cross section of the system through which the molten metal is flowing, gets a decrease, then the velocity of the flow would increase, as the two hold an inverse relation.

9. What is the shape of the sprue?
a) Cuboidal
b) Cubicle
c) Trapezoidal
d) Spherical
View Answer

Answer: c
Explanation: The sprue is essentially tapered, giving it a trapezoidal look. It needs to be tapered, because of the inverse relation between area and velocity.
advertisement

10. According to Bernoulli’s theorem, energies at two points in a flowing liquid are equal.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: According to Bernoulli’s theorem, the energies at two points in a flowing liquid, in a system having equal or unequal cross section areas, at same or different heights, are equal.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter