Casting Questions and Answers – Different Functions of Core

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Different Functions of Core”.

1. Which of the labeled part of the following diagram is a core?
Core used in moulding processes to make hollow cavities or holes
a) a
b) b
c) c
d) d
View Answer

Answer: c
Explanation: A core is that element which is used in moulding processes to make hollow cavities or holes or to give special contours on the casting which are difficult or expensive to be machined.
advertisement

2. Which of the following is not a function of a core?
a) It is used to form internal cavities
b) It is used to form a part of green sand mould
c) It is used as a part of gating system
d) It is used as a part of furnace
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the above functions are that of a core except that the core is never a part of the furnace. somehow it may be used to a path to enhance the flow of molten metal.

3. Cores are subjected to severe thermal and mechanical conditions.
a) Completely true
b) Partially true
c) Completely false
d) Partially false
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to the direct pouring of molten metal (of elevated temperature) the cores are subjected to severe thermal and mechanical conditions and proper steps must be taken to avoid pattern or mold spoliation.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following is a function of a core in casting?
a) Interior cavitational passages in a casting
b) To shape an external part of a more intricate casting
c) To strengthen and improve inner and outer surface of the mold
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: A core has versatility of its functions, all the listed functions a core can perform. Moreover, a core has more functions as well.

5. A permeability of a core should be _________
a) Low
b) Moderate
c) High
d) Has no effect on casting
View Answer

Answer: c
Explanation: The permeability of the material should be high so as to ease the flow of fluids through it during solidification, may work as gas exchanger or water absorber.
Take Casting Forming and Welding I Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. If a web of internal passageways and chambers is to be constructed which of the following element is most obsolete for use?
a) Cores
b) Core prints
c) Core boxes
d) Chaplets
View Answer

Answer: a
Explanation: Core has a variety of uses. For the making of long passageways in a casting core a best suitable and cheap.

7. Which of the following statement is true?
a) Cores are permanent
b) Cores are semi-permanent
c) Cores are permanent & semi-permanent
d) Cores are not permanent
View Answer

Answer: c
Explanation: Cores can be permanent and sometimes they can also be semi-permanent and are destroyed in order to remove the casting from mold.
advertisement

8. Why are core prints added to the patterns when cores are used?
a) They provide different cooling rates to the core
b) They provide support to the cores and strength to the mould and core itself
c) They are used to ease the removal of a core
d) They are used to manufacture cores
View Answer

Answer: b
Explanation: Core prints provide support to the cores which are not stable by themselves.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

advertisement

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.