Casting Questions and Answers – Preparation of Core Mix

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Preparation Of Core Mix”.

1. How much time does a centrifugal muller take to mix the core ingredients?
a) 20 – 50 seconds
b) 10 – 40 seconds
c) 50 – 80 seconds
d) 60 – 90 seconds
View Answer

Answer: d
Explanation: A centrifugal muller takes around 60 seconds to 90 seconds to get the core ingredients mixed properly, whereas a normal muller takes about 4 minutes for mixing the ingredients.
advertisement

2. How much time does a normal muller take to mix the core ingredients?
a) 2 – 5 minutes
b) 3 – 6 minutes
c) 4 – 7 minutes
d) 5 – 9 minutes
View Answer

Answer: b
Explanation: A normal muller takes around 3 minutes to 6 minutes to get the core ingredients mixed properly, whereas a centrifugal muller takes around 30 seconds to one minute to mix the core ingredients.

3. What is the baked tensile strength of light to medium size malleable iron castings?
a) 4.5 kg/cm2
b) 5.5 kg/cm2
c) 6.5 kg/cm2
d) 7.5 kg/cm2
View Answer

Answer: b
Explanation: There are many types of cast irons which have differing properties, according to the type of manufacture and the quantity of ingredients used. The baked tensile strength of light to medium size malleable iron casts is 5.5 kg/cm2.
advertisement
advertisement

4. What is the dry tensile strength of core sand mixture for general purpose?
a) 15 kg/cm2
b) 16 kg/cm2
c) 17 kg/cm2
d) 18 kg/cm2
View Answer

Answer: c
Explanation: There are various properties of core sand mixture which widely depend on many factors. The dry tensile strength of core sand mixture for general purpose is 17 kg/cm2.

5. What is the dry compression strength of core sand mixture for general purpose?
a) 50 kg/cm2
b) 60 kg/cm2
c) 70 kg/cm2
d) 80 kg/cm2
View Answer

Answer: c
Explanation: The dry compression strength of core sand mixture for general purpose is 70 kg/cm2, and the dry tensile strength of the of a core sand mixture is calculated to be 17 kg/cm2.
advertisement

6. What is the green compression strength of core sand mixture for general purpose?
a) 1/5 kg/cm2
b) 1/6 kg/cm2
c) 1/7 kg/cm2
d) 1/8 kg/cm2
View Answer

Answer: c
Explanation: The green compression strength of core sand mixture for general purpose is 1/7 kg/cm2, whereas the dry compression strength of a core sand mixture is found to be 70 kg/cm2.

7. What is the green compression strength of light to medium size malleable iron castings?
a) 0.05 kg/cm2
b) 0.06 kg/cm2
c) 0.07 kg/cm2
d) 0.08 kg/cm2
View Answer

Answer: d
Explanation: The green compression strength of light to medium size malleable iron casts is 0.08 kg/cm2, whereas the dry compression strength of a core sand mixture is found to be 70 kg/cm2.
advertisement

8. What is the water content in light to medium size malleable iron castings?
a) 3.2%
b) 4.2%
c) 5.2%
d) 6.2%
View Answer

Answer: b
Explanation: The water content in terms of percentage composition in light to medium size malleable iron castings is calculated to be not much in it. The amount of water content found in the casting is about 4.2%.

9. What is the amount of green permeability in light to medium size malleable iron castings?
a) 34 cc/min
b) 44 cc/min
c) 54 cc/min
d) 64 cc/min
View Answer

Answer: b
Explanation: The rate of green permeability is quite a decent one. The amount of green permeability in light to medium size malleable iron castings is 44 cc/min.
advertisement

10. In light to medium size malleable iron castings, lake sand constitutes of 30 parts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In light to medium size malleable iron castings, lake sand constitutes only 20 parts and bank sand constitutes to 75 parts.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter