Casting Questions and Answers – Setting the Cores

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Setting The Cores”.

1. The following figure represents which type of chaplet?
Radiator chaplet
a) Radiator chaplet
b) Stem chaplet
c) Cast chaplet
d) Sheet metal chaplet
View Answer

Answer: a
Explanation: The following figure represents a radiator chaplet. This particular chaplet holds a very important duty, wherein it helps the cores by supporting them.
advertisement

2. Name the material in place of the question mark?
Mold cavity
a) Mold cavity
b) Core seat
c) Chaplet
d) Molding sand
View Answer

Answer: a
Explanation: The material in place of the question mark is a mold cavity. Inside this mold cavity, there some place into which, while operating, the mold is kept.

3. Name the material in place of the question mark?
Core
a) Mold cavity
b) Core seat
c) Chaplet
d) Molding sand
View Answer

Answer: b
Explanation: The apparatus in place of the question mark is a core seat. The core seat plays a vital role in this operation. It helps in holding the core firmly.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Name the material in place of the question mark?
Chaplet positioned in between mold & core surfaces
a) Mold cavity
b) Core seat
c) Chaplet
d) Molding sand
View Answer

Answer: c
Explanation: In the place of the question mark, it is a chaplet, which are positioned in between mold and core surfaces.

5. Name the material in place of the question mark?
Molding sand
a) Mold cavity
b) Core seat
c) Chaplet
d) Molding sand
View Answer

Answer: d
Explanation: The material which is in the place of the question mark is molding sand. The molding sand is an important component as, on this the entire apparatus is kept.
Take Casting Forming and Welding I Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Which force is experienced by cores in the mold?
a) Shear force
b) Magnetic force
c) Buoyant force
d) Electric field force
View Answer

Answer: c
Explanation: The force experienced by the cores inside the molds is a buoyant force, which is the upward force exerted by a fluid. This force is available due to poured molten metal.

7. How many core prints are required to locate a core?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: Core prints or core seats are used for the location of a core. For this, an amount of three core prints or core seats are enough to properly locate a core.
advertisement

8. What is positioned between mold and core surface?
a) Chaplets
b) Molding surface
c) Core seat
d) Mold cavity
View Answer

Answer: a
Explanation: Chaplets are a type of metal shape which are positioned between mold and core surface. These chaplets first melt and then they become a part of the castings.

9. When does chaplet become a part of casting?
a) After molding sand is poured
b) After molding cavity is introduced
c) After molten metal is poured
d) After core prints provide the pattern
View Answer

Answer: c
Explanation: Chaplet becomes a part of casting by melting. Chaplet melts and becomes a part of it. Chaplets are a type of metal shape which are positioned between mold and core surface.
advertisement

10. Big cores are set in molds by hand.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Big cores are set up quite easily with the help of cranes, whereas when small cores are to be set up, they are set in molds using a hand.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.