Casting Questions and Answers – Molding Sands Binders

«
»

This set of Casting Questions and Answers for Freshers focuses on “Molding Sands Binders”.

1. On increasing the binder content, what in the moulding sand gets reduced?
a) Hardenability
b) Strength
c) Permeability
d) Brittleness
View Answer

Answer: c
Explanation: On increasing the binder content, the hardenability does not get affected. The strength and the brittleness to do not change, but on addition of too much of binder in the moulding sand, the permeability of the moulding sand gets reduced.
advertisement

2. Which of the following is bentonite?
a) Kaolinite
b) Sodium Montmorillonite
c) Illite
d) Limonite
View Answer

Answer: b
Explanation: Bentonite sands are one of the most useful additive in casting sands, as it helps in enhancing its properties. Bentonite is classified into 2 types, namely, Sodium montmorillonite and Calcium montmorillonite.

3. Which of the following is not a clay binder?
a) Limonite
b) Illite
c) Limonite
d) Carsil
View Answer

Answer: d
Explanation: Carsil is a type of patented binder. Carsil is known to be a product of foseco and is therefore called as foseco-product, while the other three types mentioned above are all different types of clay binders.
advertisement
advertisement

4. Clays are what type of binders?
a) Organic
b) Patented
c) Inorganic
d) Other binders
View Answer

Answer: c
Explanation: Clay binders come under the category of inorganic binders. Clay binders are basically known to provide the casts with some good amount of binding properties and optimum moisture contents.

5. At what temperature does the clay dead burning take place?
a) 400°C – 500°C
b) 500°C – 600°C
c) 600°C – 700°C
d) 700°C – 800°C
View Answer

Answer: b
Explanation: Clay dead burning is a process that needs to be taken place at a comparatively higher temperature. The temperature at which the clay dead burning takes place is somewhere in between 500°C and 600°C.
advertisement

6. What is the breadth size range of a clay particle?
a) 0.01-1 micrometres
b) 0.02-2 micrometres
c) 0.03-3 micrometres
d) 0.04-4 micrometres
View Answer

Answer: a
Explanation: The particles of clay are very small and need high precision microscopes to determine its size. Clay particles in their breadth have a particle size range in between 0.01 micrometres to 1 micrometres.

7. Which of the following clay binders are most commonly used?
a) Bentonite
b) Illite
c) Limonite
d) Kaolinite
View Answer

Answer: a
Explanation: Bentonite is the most commonly used clay binder because of its ability to produce strong bonds inside the moulding sands. Bentonite is classified into 2 types, namely, Sodium montmorillonite and Calcium montmorillonite.
advertisement

8. What is the percentage composition of quartz in Western bentonite?
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%
View Answer

Answer: b
Explanation: Bentonite is classified into 2 types, namely, Sodium montmorillonite and Calcium montmorillonite. Western bentonite also called Sodium montmorillonite is known to have a percentage composition 10% of quartz.

9. What is the percentage composition of quartz in Southern bentonite?
a) 5%
b) 10%
c) 15%
d) 20%
View Answer

Answer: c
Explanation: Bentonite is classified into 2 types, namely, Sodium montmorillonite and Calcium montmorillonite. Southern bentonite also called as Calcium montmorillonite is known to have a percentage composition 15% of quartz.
advertisement

10. What is the softening point of western montmorillonite?
a) 800°F – 1150°F
b) 1200°F – 1650°F
c) 1750°F – 2100°F
d) 2100°F – 2450°F
View Answer

Answer: d
Explanation: Bentonite is classified into 2 types, namely, Sodium montmorillonite and Calcium montmorillonite. Western bentonite also called as Sodium montmorillonite is known to have its softening point in the range of 2100°F – 2450°F.

11. What is the softening point of western montmorillonite?
a) Above 1800°F
b) Above 2000°F
c) Above 2200°F
d) Above 2400°F
View Answer

Answer: a
Explanation: Bentonite is classified into 2 types, namely, Sodium montmorillonite and Calcium montmorillonite. Southern bentonite also called as Calcium montmorillonite is known to have its softening point above 1800°F

12. Illite has a softening point of about 4500°F.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Illite is a decomposition product due to weathering, and is found in natural moulding sands. It has its softening temperature at about 2500°F.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting.

To practice all areas of Casting for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.