Foundry Questions and Answers – Gravity Die Casting

«
»

This set of Foundry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Gravity Die Casting”.

1. Blowing of air is required in water passages is gravity die casting.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Water is sometimes used as a cooling agent in the gravity die casting process. Water passages in the mould or cooling fins made on the outside of the mould surface are blown by air otherwise water mist is created in the chilling effect.
advertisement

2. Cores in permanent moulds used in gravity die casting are made up of ___________
a) Metals
b) Metal and Non-metals
c) Metals and sand
d) Only sand
View Answer

Answer: c
Explanation: Metal cores are used when they can be easily extracted from the casting whereas a dry sand core or a shell core is preferred when the cavity is to core is such that a metal core cannot be possibly withdrawn from casting. Hence, metal and sand are employed.

3. A chill is used to promote directional solidification in gravity die casting.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Chills are pieces of copper, brass or aluminum and are inserted into the mould’s inner surface. The chill is a component used to promote solidification in a specific portion of a metal casting mould.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The mold halves are clamped by ________ in gravity die casting.
a) Lathes
b) Pneumatic
c) Toggles
d) Lathes, Pneumatic and Toggles
View Answer

Answer: d
Explanation: In a gravity die casting, the two mould halves present are securely clamped before the pouring operation takes place. Simple mechanical clamps (latches, toggle clamps etc.) are adequate for small moulds where as larger permanent moulds need pneumatics or power clamping methods.

5. For faster cooling, fins are provided __________ the permanent mould.
a) Inside
b) Outside
c) At the surface
d) Near the end
View Answer

Answer: b
Explanation: The pouring cup, sprue, gates and the risers are built inside the mold halves itself. The fins and other projections are provided on the outside of the permanent mould as they ensure faster cooling of the casting.
advertisement

6. In gravity die casting, __________ the thickness of the mold walls, greater the amount of heat removal.
a) Lesser
b) Equal
c) Greater
d) Negligible
View Answer

Answer: c
Explanation: The greater thickness of the mold walls can remove greater amounts of heat from the casting, they that is the mould walls are made thicker opposite thicker sections of the castings. This provides a desirable chilling effect.

7. The thickness of the permanent mould is _______
a) High
b) Low
c) Negligible
d) Moderate
View Answer

Answer: d
Explanation: The permanent moulds are made of dense, fine grained, heat resistant cast iron, steel, bronze, anodized aluminum, graphite or other suitable refractories. The thickness is moderate to around 15-50 mm are higher dimensions are avoided.
advertisement

8. A permanent mould is made up of two halves.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The permanent mould is made in two halves in order to facilitate the removal of the casting from the mould. It may be designed with a vertical parting line or with a horizontal parting line.

9. Molten metal is poured into the mould due to the effect of gravity with _______ external pressure in gravity die casting.
a) High
b) Low
c) Medium
d) No
View Answer

Answer: d
Explanation: Molten metal is poured into the mould under gravity only; no external pressure is applied to the force the liquid metal into the mold cavity. However, the liquid metal solidifies under pressure of metal in risers.
advertisement

10. Gravity die casting makes use of a permanent mould.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A gravity die or a permanent mould casting makes use of a mould which is permanent that is the mould can be reused many times before it is reused or rebuilt.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundry and Forging.

To practice all areas of Foundry and Forging, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.