Casting Questions and Answers – Types of Pattern

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Pattern”.

1. Which of the following factor is not considered while selecting a kind of pattern?
a) Quantity of casting
b) Types of moulding method
c) Shape of the casting
d) Nature of moulding process
View Answer

Answer: d
Explanation: Nature of moulding process is a factor used selecting pattern materials, whereas the quantity of casting, types of moulding method and shape of the casting are used for selecting a type of pattern.
advertisement

2. Which type of pattern should be used for making stuffing box of the steam engine?
a) One piece pattern
b) Split Pattern
c) Sweep pattern
d) Gated pattern
View Answer

Answer: a
Explanation: One piece pattern operations for moulding are used for manufacturing a small number of casting only. Hence, a stuffing box can be casted with this type of pattern.

3. The following figure represents which type of pattern?
The figure here is depicting one piece pattern with no loose pieces available
a) One piece pattern
b) Split Pattern
c) Sweep pattern
d) Gated pattern
View Answer

Answer: a
Explanation: The given figure here is depicting a one piece pattern. Here, as we see, there are no loose pieces available or any joints that bring it together. As there are no components or loose pieces attached to it, it is a one piece pattern.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The following figure represents which pattern?
Pivot rotating in two directions clockwise & anti-clockwise directions
a) Follow board pattern
b) Gated pattern
c) Match plate pattern
d) Segmental pattern
View Answer

Answer: d
Explanation: The following figure we see there is a pivot. This pivot rotates in two directions namely, clockwise and anti-clockwise directions. A pattern with such an apparatus is called as Segmental pattern.

5. In a three piece pattern moulding arrangement, what keeps the alignment between the two parts of the pattern?
a) Cope
b) Drag
c) Dowel pins
d) Cheek
View Answer

Answer: c
Explanation: Cope and drag are the portions of upper and lower part of the split and cheek form the middle one. Dowel pins are used for the alignment work in the pattern.
advertisement

6. Piston rings are produced using which pattern?
a) Sweep pattern
b) Gated pattern
c) Match plate pattern
d) Loose piece pattern
View Answer

Answer: c
Explanation: Match plate pattern are usually used for manufacturing small castings on a big scale. Hence, piston rings of the engine are made using this pattern.

7. Match Plate pattern consumes more time in moulding operations than loose piece pattern.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In loose piece pattern, the pattern is drawn out first and then the loose pieces, which consumes more time. On the other hand, match plate casting is used for small casting only, hence operates in less time.
advertisement

8. Which of the following pattern operation is cheapest?
a) Sweep pattern
b) Gated pattern
c) Match plate pattern
d) Skeleton pattern
View Answer

Answer: d
Explanation: Skeleton pattern uses the least amount of material for the operations on pattern and therefore, it does not need a lot of investment on its materials, making it inexpensive.

9. Which pattern operation is used for manufacturing wheel rims?
a) Follow board pattern
b) Segmental pattern
c) Sweep pattern
d) Gated pattern
View Answer

Answer: b
Explanation: In segmental pattern, it does not revolve continuously to make the mould, but completes one part of the mould and then goes to make the next portion. Hence, such type of pattern is used for making wheel rims and big gears.
advertisement

10. The skeleton pattern is filled with sand.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In skeleton pattern, the skeleton is made up of wood and then sand is added to the pattern. After putting the sand, then the pattern is rammed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.