Casting Questions and Answers – Molding Sand Mixtures for Casting

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Molding Sand Mixtures For Casting”.

1. In the green sand moulding of steel casting, what is the bentonite percentage composition?
a) 1.5%
b) 2.5%
c) 3.5%
d) 4.5%
View Answer

Answer: c
Explanation: In green sand mouldings of steel castings, the dextrin percentage is quite lower, it is around 0.5%. The bentonite percentage composition in green sand molding is calculated to be 3.5%.
advertisement

2. In the green sand moulding of steel casting, what is the dextrine percentage composition?
a) 0.5%
b) 1.5%
c) 2.5%
d) 3.5%
View Answer

Answer: a
Explanation: In green sand mouldings of steel castings, the dextrine percentage composition is calculated to be 0.5% and the bentonite percentage in the same green sand is higher than dextrin by around 3%.

3. In the green sand moulding of steel casting, what is the moisture percentage composition?
a) 1% – 2%
b) 2% – 3%
c) 3% -4%
d) 4% – 5%
View Answer

Answer: c
Explanation: In green sand mouldings of steel castings, the moisture percentage composition is calculated to be 3%- 4% and the amount of bentonite present in the same green sand is around 3.5%.
advertisement
advertisement

4. In dry sand moulding of steel casting, what is the bentonite percentage composition?
a) 1%
b) 2%
c) 4%
d) 5%
View Answer

Answer: d
Explanation: In dry sand mouldings of steel castings, the bentonite percentage composition is calculated to be 5% and in green sand, the bentonite percentage is calculated to be 3.5%.

5. In dry sand moulding of steel casting, what is the dextrine percentage composition?
a) 0.5%
b) 1.5%
c) 2.5%
d) 3.5%
View Answer

Answer: a
Explanation: In dry sand mouldings of steel castings, the dextrine percentage composition is calculated to be 0.5%. In green sands, the dextrin content is also 0.5%, which is in green sand and in dry sand, the percentage of dextrine is same.
advertisement

6. In green sand moulding of steel casting, what is the moisture percentage composition?
a) 2-3%
b) 3-4%
c) 4-5%
d) 5-6%
View Answer

Answer: d
Explanation: In dry sand mouldings of steel castings, the moisture percentage composition is calculated to be 5-6%. In green sands, the moisture content is relatively lower than dry sands. It is around 3% to 4%.

7. In synthetic sands of aluminium alloys, what is the bentonite percentage composition?
a) 2-5%
b) 3-5%
c) 4-5%
d) 5-6%
View Answer

Answer: c
Explanation: In synthetic sands of aluminium alloys, the bentonite percentage composition is calculated to be 4-5%. Whereas, in the case of green sands, the bentonite percentage is recorded to be around 3.5%.
advertisement

8. In gray iron castings of facing sand mixtures, what is the bentonite percentage composition?
a) 2-3%
b) 3-4%
c) 4-5%
d) 5-6%
View Answer

Answer: a
Explanation: In gray cast irons of facing sand mixtures, the bentonite percentage composition is calculated to be 2-3%. Whereas, in the case of green sands, the bentonite percentage is recorded to be around 3.5%.

9. In magnesium alloys, what is the bentonite percentage composition?
a) 1%
b) 2%
c) 3%
d) 4%
View Answer

Answer: d
Explanation: In magnesium alloys, the bentonite percentage composition is calculated to be 4%. Whereas, in the case of green sands, the bentonite percentage is recorded to be around 3.5%.
advertisement

10. In magnesium alloys, the water content in percentage is 10%.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In magnesium alloys, the water content in terms of percentage is not 10%. The amount of water in terms of percentage composition is much lower than that. The composition of water around 2%.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter