Casting Questions and Answers – Types of Molds

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Molds”.

1. Which of the following is not counted as mold characteristics?
a) Possession of strength
b) Possession of refractoriness
c) Resist corrosion
d) Resist metal penetration in molds
View Answer

Answer: c
Explanation: Resisting corrosion is not any of the characteristics of molds while remaining others are counted as mold characteristics.
advertisement

2. Which of the following sand mold contains free water?
a) Green sand mold
b) Dry sand mold
c) Core sand mold
d) Shell mold
View Answer

Answer: a
Explanation: Among the following, green sand mold is found to contain free water. Since it is known to contain some amount of free water, there is some dampness seen in it.

3. Green sand is heated to what temperature to convert it into dry sand?
a) 150°F – 300°F
b) 200°F – 450°F
c) 250°F – 550°F
d) 300°F – 650°F
View Answer

Answer: d
Explanation: To convert green sand into dry sand, the green sands are heated to a fairly good amount of temperature. This temperature would range in between the ranges of 300°F to 650°F.

4. A skin dried mold is dried up to what depth?
a) 4mm – 12mm
b) 5mm – 19mm
c) 6mm – 25mm
d) 7mm – 23mm
View Answer

Answer: c
Explanation: A skin dried mold, is dried only up to a depth from 6mm to 25mm. These molds are specifically dried only up to this depth, with an intention that, the mold may possess strength.

5. In cement bonded sand mold, sand mold material consists of what percentage of silica sand?
a) 75.5%
b) 80.5%
c) 85.5%
d) 90.5%
View Answer

Answer: c
Explanation: In a cement bonded sand mold, it is observed that the sand mold material consists of a very high content of silica sand. Cement bonded sand mold contains 85.5% composition of silica sand.
advertisement

6. In cement bonded sand mold, sand mold material consists of what percentage of Portland cement?
a) 10%
b) 15%
c) 20%
d) 25%
View Answer

Answer: a
Explanation: In a cement bonded sand mold, sand mold material consists of 10% composition of Portland cement, whereas it contains 85.5% composition of silica sand.

7. A skin dried mold has to be poured immediately after drying.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A skin dried mold cannot be made to wait after drying and has to be immediately poured, else, it may catch the moisture from green sand and may become ineffective.

8. In cement bonded sand mold, sand mold material consists of what percentage of water?
a) 3.5%
b) 4.5%
c) 5.5%
d) 6.5%
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. For how long is the mold in cement bonded sand mold, allowed to set?
a) 24 hours
b) 48 hours
c) 72 hours
d) 96 hours
View Answer

Answer: c
Explanation: The mold in cement bonded sand is allowed to get set, get dry and get cured for about 72 hours before pouring.

10. Green sand mold contains high strength.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Green sand mold is found to contain a very low amount of strength and a low amount of permeability.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn