Foundry Questions and Answers – Principles of Foundry

«
»

This set of Foundry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Principles of Foundry”.

1. _____________ is a process of preparing a casting.
a) Founding
b) Forging
c) Melting
d) Pouring
View Answer

Answer: a
Explanation: Founding is a process of producing metal/alloy component parts of the desired shapes by pouring the molten metal/alloy into a prepared mould and then allowing it to solidify. The solidified piece is called as casting.
advertisement

2. Which of the following is prepared using pattern is foundry?
a) Mould
b) Sand
c) Core
d) Mould, Sand and Core
View Answer

Answer: d
Explanation: The process of foundry always results in the formation of casting. It depends on the pattern of the casting on what type of mould and core is to be prepared. The suitability of the sand also depends on the type of pattern is used to produce the casting.

3. Fettling is the last step of the foundry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The fettling involves cleaning of the casting and making it of the dimension as needed for the customer. The fettling can also involve machining. Once fettling is over the casting is ready for dispatch. Hence, it is the last step of the foundry process.
advertisement
advertisement

4. Which of the following metal castings are used to make casting in the foundry?
a) Brass
b) Aluminum
c) Iron
d) Brass, Aluminum and Iron
View Answer

Answer: d
Explanation: The commonly used materials used to make casting in foundries are aluminum and cast iron. However, special arrangements are to be made to make castings of Brass, steel and magnesium as they differ in their melting temperature. Variety of castings can be made in the foundry.

5. To form castings, always virgin metal is used in foundries.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The virgin metal is nothing but the pure metal that is to be used. It is a non-economical way as there is a large amount of scrap available to form these castings. The principle of foundry also involves reusing of scrap and reducing the wastage as much as possible.
advertisement

6. _________ tuyeres increase the melting efficiency.
a) Single
b) Double
c) Auxiliary
d) Blast
View Answer

Answer: c
Explanation: The tuyeres are responsible for the supply of air for combustion in the cupola. The tuyeres are always fitted in one or more number of rows. Auxiliary tuyeres being more efficient are fitted in the cupola to supply more air and increase melting efficiency.

7. The foundry uses ___________ process to relieve stresses produced in castings.
a) Reforming
b) Heat treatment
c) Water treatment
d) Cooling
View Answer

Answer: b
Explanation: The method used to prepare a casting imparts high stress to the walls of the casting due to the extensive process involved. Heat treatment is the most economical method used by the foundry to relieve the stress and ready the casting.
advertisement

8. The product of the foundry process is ____________
a) Binders
b) Pattern
c) Casting
d) Metal
View Answer

Answer: c
Explanation: The foundry process has many operations such as pattern making, sand preparation etc. After all the process, the product is got from separating it from the sand stuck to it. The product is called the casting while the rest all is open which is used to make a casting.

9. Casting is the most versatile process in manufacturing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The casting or the foundry process provides the greatest freedom of design in terms of shape, size and product quantity. Hence, it is the most versatile process in manufacturing till date.
advertisement

10. Foundry processes cannot be mechanized.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The foundry process involves various machines such as sand slinger, jolt squeezer machine which automate the molding process and the conveyor belts used are used to transport the mold boxes. As these process are mechanized several other processes can be mechanized as well.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Foundry and Forging.

To practice all areas of Foundry and Forging, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.