Casting Questions and Answers – Processing Steps in Mechanized Foundry

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Processing Steps in Mechanized Foundry”.

1. By implementing mechanization in vacuum moulding, it forms better castings with good reliability.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Vacuum moulding is very different from other types of a moulding process. In this method, water is not used in mould mixture that reduces chances of defects in the castings. But, the processes involved in vacuum moulding are very slow and this method cannot be adaptable to mechanization.
advertisement

2. Mechanization can be the reason for creativity and involvement in working for the production of castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: By mechanization and modernization in the production of castings, fatigue and strain on the workers considerably reduce during working, and work culture also improves itself tremendously. Efficient working in production can lead to a sense of participation, involvement, and creativity.

3. In the mechanized foundry, the process of solidification is done manually and it is not affected by any tool of mechanization.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In the mechanized system, tools help to simulate the casting solidification during processing. It enables the way to design the casting correctly and hence to avoid defects like hot spots and also to identify and indicate the stress concentration zones. It provides temperature history of castings, detailed information on the temperature contours inside the solidifying casting.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Which of the following parts is used for cleaning the castings in a mechanized foundry?
a) Magnetic roller
b) Spherical roller
c) Scrubbing cylinder
d) Steel balls
View Answer

Answer: c
Explanation: When casting passes over a vibrating screen are generally conveyed to a self clearing scrubbing cylinder. In this rotating cylinder, castings are tumbled and sprayed with water so that they emerge from the process cool enough for the certain inspection and transportation on a rubber belt.

5. The method of scrubbing or cleaning cannot be used for excessively large castings in a mechanized foundry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The method of scrubbing or cleaning is mainly used for removing the gates from the casting; this process uses a scrubbing cylinder which cannot be used for excessively large castings because this process tends to crack the smaller parts of the casting. So, special techniques or more labours are employed for the process.
advertisement

6. In the mechanized foundry, the process of breaking gates may crack or damage the castings parts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In the mechanized foundry, the gates are break off from the castings without any subsequent damage to the casting part itself. This is achieved by redesigning the gates practically from all of the patterns so that the cross-section of the gate reduces enough to enable it to break off at that point without damaging the casting.

7. Sand with high bond strength can lessen the amount of moisture in mould of a mechanized foundry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In the mechanized foundry, use of sand with more bond strength can lessen the moisture content in the mould mixture, or additional sand storage capacity can also enable the sand to cool that might eliminate the moisture problem in the mould. Moisture content should be kept balanced in mould making process.
advertisement

8. Mechanization can also manipulate the fundamental laws related to the production of castings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The methods and techniques involved in mechanized foundry for production of castings can change considerably, but the metal casting is the oldest manufacturing process, so the fundamental principles or laws associated with the manufacturing remain almost the same in the process.

9. In the mechanized foundry, almost all the processes involved in production aims to achieve castings of better quality.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Casting quality is considered as an important parameter, this basically satisfies the customer requirements. To achieve and maintain quality in production, it is very necessary to control the production process firstly. Manual control cannot fulfill to attain the expected quality of castings. So, mechanization or modernization is introduced to manage and control the process efficiently.
advertisement

10. Mechanization is not suitable for small type production due to consumption of excessive power by the processes involved in a mechanized foundry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Mechanization is only suitable for mass production because the initial cost, power usage, and maintenance costs involved are very higher than any other method. Small type production will not be profitable in a mechanized system. So, a large type of production should have mechanization for high productivity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.