Casting Questions and Answers – Molding Sands

«
»

This set of Casting, Forming and Welding Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Molding Sands”.

1. Which of the following is not a source of moulding sand?
a) Sea
b) Lakes
c) Desert
d) Forests
View Answer

Answer: d
Explanation: There are a variety of soils which can be found in forests. But the soils found there cannot be used for casting purposes. Hence forests are not a source for finding moulding sand, whereas sea, lakes and deserts are a source of finding them.
advertisement

2. Which of the following is not a type of moulding sand?
a) Red sand
b) Natural sand
c) Synthetic sand
d) Loam sand
View Answer

Answer: a
Explanation: Red sand is not counted among the moulding sands, whereas natural sand, synthetic sand and loam sand are various other types of moulding sand, which can be effectively used for casting processes.

3. What is the percentage composition of clay in natural sand?
a) 22-31%
b) 3-10%
c) 5-20%
d) 18-29%
View Answer

Answer: c
Explanation: In natural sands, the percentage composition of clay is approximately 5-20% as the binding material. If the percentage composition is less than that like 3 to 10%, then the binding action will not take place effectively.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the percentage composition of water in natural sands?
a) 2-4%
b) 5-8%
c) 6-9%
d) 10-13%
View Answer

Answer: b
Explanation: Water is an important agent used in sands, but its composition should be inside the desired range. The percentage composition of water in natural sands is around 5-8% for mixing before making a mould.

5. What is mixed with natural sand to make it semisynthetic sand?
a) Bentonite
b) Barelelne
c) Cubane
d) Prismane
View Answer

Answer: a
Explanation: The addition of a material like bentonite in its sand form, is because of the need to enhance the sand properties. Bentonite is mixed with natural sand to make it semisynthetic sand and thus improving its properties.
advertisement

6. Which sand is used for casting cast irons and non-ferrous metals?
a) Loam Sand
b) Natural Sand
c) Synthetic Sand
d) Refractory sand grain
View Answer

Answer: b
Explanation: For casting iron and non-ferrous metals, natural sand is used. The loam sand, the synthetic sand and the refractory grain sand do not play any role in casting them.

7. Natural sands are economical than synthetic sands.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In natural sands, the amount of availability of it is quite abundant, also, there need not be much of further operations on the natural sands unlike synthetic sands. Natural sands involve a much lesser cost as compared to synthetic sands, as lesser control is needed there.
advertisement

8. What is the amount of clay content in Loam sand?
a) 30%
b) 40%
c) 50%
d) 60%
View Answer

Answer: c
Explanation: Clay content in loam sand is relatively more than that of in natural sand. Also, the amount of humid content or the levels of water too in loam sand would be differing similarly. The clay content in loam sand is around 50%.

9. Which sand is used for making ferrous and non-ferrous alloys?
a) Natural sand
b) Synthetic sand
c) Loam sand
d) Refractory sand grain
View Answer

Answer: b
Explanation: Natural sands are used for casting ferrous and non-ferrous metals while synthetic sands are used for casting ferrous and non-ferrous alloys.
advertisement

10. A general loam sand mixture contains how many volumes of silica?
a) 10
b) 20
c) 30
d) 40
View Answer

Answer: b
Explanation: In general loam sand, the moisture is found to contain a decently good amount of clay content in it. A general loam sand mixture contains 20 volumes of silica, the moisture of 20% and manure 1 volume.

11. The figure below shows which foundry sand grain shape?
Angular type of sand grain shape categorised into four types
a) Round
b) Sub angular
c) Angular
d) Compound
View Answer

Answer: c
Explanation: Foundry sand grain is categorised into four types which are, round type, sub-angular type, angular type and compound type. This figure here, depicts angular sand grain.

12. The figure below shows which foundry sand grain shape?
Round type of sand grain shape categorised into four types
a) Round
b) Sub angular
c) Angular
d) Compound
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

13. Round grain has higher permeability than angular grains.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Round grains do not have a better bond and possess lesser strength. Round grain has higher permeability than angular strength.

14. The figure below shows which foundry sand grain shape?
Compound type of sand grain shape categorised into four types
a) Round
b) Sub angular
c) Angular
d) Compound
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting, Forming and Welding.

To practice all areas of Casting, Forming and Welding, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.