Casting Questions and Answers – Testing of Molding Sand

«
»

This set of Casting Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Testing of Molding Sand”.

1. High moisture causes what in molding sands?
a) Increase in permeability
b) Decrease in permeability
c) Increase in hardness
d) Increase in strength
View Answer

Answer: b
Explanation: Permeability is basically the magnitude of pores present in the sands and its capacity of moisture it can hold. High moisture content causes a decrease in permeability of the sand and hence causes other problems in it.
advertisement

2. The pressure of which gas gives the reading of water content on the pressure gauge?
a) Methane
b) Acetone
c) Acetylene
d) Carbon dioxide
View Answer

Answer: c
Explanation: Methane, carbon dioxide and acetone are not very useful when it comes to take readings on the pressure gauge. Acetylene gas helps in getting a direct reading on the pressure gauge of the water content.

3. Calcium carbide reacts with moisture to give out which gas?
a) Acetylene gas
b) Methane
c) Carbon dioxide
d) Carbon monoxide
View Answer

Answer: a
Explanation: According to the chemical reaction, Calcium carbide when reacts with moisture, that is water, it is observed to give out calcium hydroxide and acetylene gas.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In a moisture content test, what amount of prepared sand is placed on the pan?
a) 10-40 grams
b) 20-50 grams
c) 30-60 grams
d) 40-70 grams
View Answer

Answer: b
Explanation: When the tests for composition present in the pan are taken, sands are a very important factor in it. In a moisture content test, approximately 20 grams to 50 grams of prepared sand is taken in the pan.

5. In a moisture content test, how is the prepared sand heated?
a) Flame heating
b) Ultraviolet heating
c) Infrared heating
d) Conduction heating
View Answer

Answer: c
Explanation: In a moisture content test, the prepared sand is taken in a pan, about 20 to 50 grams, and then heated using infrared heating.
Take Casting Forming and Welding I Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. In a moisture content test, for how long should the sand in infrared heating bulb be heated?
a) 1 – 2 minutes
b) 2 – 3 minutes
c) 3 – 4 minutes
d) 4 – 5 minutes
View Answer

Answer: b
Explanation: The moisture content tests are highly performed in a heating bulb. About 20 to 50 grams of the prepared sand is heated using infrared heating for 2 to 3 minutes in the infrared heating bulb.

7. In clay content determination of molding sand, which is the base solution used?
a) KOH
b) NaOH
c) Mg(OH)2
d) Ca(OH)2
View Answer

Answer: b
Explanation: For knowing the exact details of the compositions present in the sand, various tests have to be performed. In clay content determination of the molding sand, 3% sodium hydroxide (NaOH) is used.
advertisement

8. How much distilled water is added to 3% NaOH solution in clay content determination of molding sand?
a) 450 cc
b) 475 cc
c) 500 cc
d) 550 cc
View Answer

Answer: b
Explanation: A strong base is used in the clay content determination, like sodium hydroxide. 475 cc of distilled water is added to 3% NaOH solution on the determination of clay content of molding sands.

9. Grain distribution is not determined by the Grain fineness test.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For knowing the exact details of the compositions present in the sand, various tests have to be performed, one of them is grain fitness test. Grain fineness test determines the grain size, grain distribution and grain fineness.
advertisement

10. Permeability of molding sand does not depend on which of the following factors?
a) Grain distribution
b) Degree of ramming
c) Binder contents
d) Amount of wax present
View Answer

Answer: d
Explanation: Permeability of molding sand allows the hot gases and steams to escape out. This property does not depend on the amount of wax present.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Casting.

To practice all areas of Casting for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.